Hapësire reklamuese

Çështjet kryesore

Teknologji

Politikat e privatësisë, a njofton Facebook kur dikush merr “screenshot” nga ekrani i përmbajtjes suaj?

Shkruar nga Newsbomb
Politikat e privatësisë, a njofton Facebook kur dikush merr
Foto ilustruese

Në një epokë ku kompanitë e mëdha premtojnë më shumë privatësi, nuk duhet shumë për të kuptuar se të dhënat tona nuk janë aq të mbrojtura sa mendojmë.

Megjithatë, disa rrjete sociale kanë zbatuar masa për të na informuar nëse dikush tradhton besimin dhe bën një screenshot të bisedës ose fotos tuaj.

Për shembull, Snapchat do të dërgojë një paralajmërim të tillë nëse pala tjetër bën “screenshot” gjatë bisedës, dhe Instagram nëse është një video incizim një herë.

Po në lidhje me Facebook? A ofron kjo platformë ndonjë mbrojtje ose paralajmërim nëse dikush merr një pamje nga ekrani ndërsa shikon profilin tonë ose shkëmben mesazhe?

Kur bëhet fjalë për profilet, përgjigjja është jo, Facebook nuk do t’ju njoftojë kur dikush bën një “screenshot” nga ekrani. Kur ndani diçka publikisht në profilin tuaj në Facebook, çdokush mund të marrë një pamje nga ekrani juaj dhe të ruajë përmbajtjen e prodhuar dhe të shpërndarë nga ju.

Me fjalë të tjera, mendoni me kujdes për atë që ndani përmes profilit tuaj, sepse nuk mund të jeni të sigurt se ku do të përfundojnë të dhënat tuaja, edhe nëse i fshini ato.

Megjithatë, ndërsa Facebook nuk po bën asgjë për profilet, kompania ka ndërmarrë disa hapa kur bëhet fjalë për mesazhe. Në një përditësim të fundit në platformën e saj Facebook Messenger, Meta prezantoi një veçori të re të mesazheve që zhduken që fshin automatikisht shkëmbimet brenda 24 orëve. Nëse dikush përpiqet të regjistrojë këto biseda në zhdukje, Facebook Messenger do t’ju njoftojë.

Fatkeqësisht, bisedat e rregullta nuk ofrojnë të njëjtin lloj mbrojtjeje. Nëse doni të mbroni privatësinë tuaj, përdorimi i veçorisë së mesazheve që zhduken është mënyra e vetme dhe kjo do të thotë të sakrifikoni historinë tuaj të bisedës.

Ndërkohë që nuk mund të parandaloni dikë që të marrë një pamje nga ekrani i përmbajtjes suaj, ju mund të zvogëloni rrezikun duke e bërë më privat profilin tuaj në Facebook, pasi kjo siguron që vetëm dikush në listën e miqve tuaj mund të shohë atë që ju ndani në rrjet.

Kur kyçni profilin tuaj, askush nuk mund t’i shikojë fotot ose postimet tuaja nëse nuk pranoni kërkesën e tyre për miqësi. Ne ju rekomandojmë të kontrolloni listën e miqve tuaj dhe të hiqni këdo që nuk e njihni.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese