Hapësire reklamuese

Aktualitet

Oligarkët e parë të Shqipërisë

Shkruar nga Newsbomb
Oligarkët e parë të Shqipërisë

Nga Erald Kapri

Një proverb thotë se pasuria nuk mund të trashëgohet, por vetëm mund të fitohet. Në Shqipëri kjo ka rezultuar mëse e vërtetë. Në më shumë se 110 vite shtet, të pasurit e Shqipërisë kanë qënë të ndryshëm. Para viteve të komunizmit, ishte një numër i madh familjesh që zotëronin pasuri të shumta. Më pas, pas viteve 90, situata ndryshoi dhe u krijua një shtrese e re të pasurish. Por ajo që është më interesantja është që pjesa më e madhe e tyre kanë ndikuar fort në jetën politike të vendit dhe të gjithë udhëheqësi e lartë, si Ahmet Zogu apo Enver Hoxha kanë përfituar nga oligarkët e parë të shtetit shqiptar.

PO CILËT ISHIN TË PASURIT E PARË TË SHQIPËRISË?

Me daljen nga Perandoria Osmane dhe me krijimin e shtetit të ri shqiptar, disa familje të mëdha kontrollonin ekonominë e vendit. Toka ishte resursi më me vlerë, pasi tregtia dhe industria ishin pothuaj në shifra minimale. Kështu, familjet Toptani, Vrioni, Vërlaci, Biçakçiu, Vlorajt, ishin të pasurit e parë të Shqipërisë. Një raport i qeverisë Italianë në vitin 1915, rendit 5 çifliqet më të mëdha në Shqipëri, nga ky prodhohej pjesa dërmuese e prodhimeve bujqësore në Shqipëri, nga gruri, vaji i ullirit, frutat dhe blegtoria. Këto ishin çifliqet e Esad Pashës, Xhemil Vlorës, Shefqet Vërlacit, Avni dhe Masar Toptanit dhe ai i Kavajës. E

ESAD PASHË TOPTANI

Esadi ishte i pari i vendit. Ai zotëronte pjesën më të madhe të tokave pjellore përreth tij me Zogun u prish. Ai vijoi të jetonte në Elbasan dhe shoqërohej gjithnjë nga dhjetëra njerëz të armatosur. Pasardhësit e tij tregojnë se ai ishte njeri i sertë. Gjatë një vizite në Itali, ai vendosi të blejë një restorant për dyfishin e çmimit vetëm se nuk gjeti tavolinë të lirë. Në vitin 1939 ai u bë kryeministër i Shqipërisë nën Italinë fashiste. Më pas iku nga Shqipëria dhe vdiq në Romë në vitin 1945.

XHEMIL BEJ VLORA

Xhemil bej Vlora ishte më i pasuri i familjes Vlora. Ai kishte një çiflig të madh në zonën e Mifolit në rreth 700 hektarë tokë që sipas italianëve ishte më moderni në Shqipëri. Afërsia me Vlorën e bënte të mundur që ai të kishte më shumë tregti dhe të eksportonte, kryesisht në prodhime bujqësore dhe vaj ulliri.

Për më shumë, lexoni revistën Newsbomb në versionin print, të cilën mund ta blini në çdo pikë shitje, në gjithë Shqipërinë.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese