Tirana
scattered clouds
5.5 ° C
5.5 °
5.5 °
75 %
3.1kmh
40 %
Mër
7 °
Enj
13 °
Pre
15 °
Sht
12 °
Die
13 °
E mërkurë, 1 Dhjetor, 2021
spot_img

Varhelyi: BE dhe OBSH 7 mln euro për të mbështetur vaksinimin në Ballkanin Perëndimor

spot_img
spot_img
spot_img

Lajme të ngjashëm

5e826bd779a238ba7886a28ea5d979af

Bashkimi Evropian në partneritet me Organizatën Botërore të Shëndetësisë (OBSH) ka nisur një projekt të ri rajonal me vlerë mbi 7 milion € për të mbështetur vaksinimin e sigurt dhe efektiv të popullatave në të gjithë Ballkanin Perëndimor.

Ky projekt do të ndihmojë në përgatitjen e rajonit për pritjen dhe administrimin efektiv të vaksinave COVID-19, duke përfshirë ato të marra nga COVAX dhe përmes mekanizmit të ndarjes së vaksinave të BE me Shtetet Anëtare të BE. Kjo gjithashtu do të ndihmojë në përmirësimin e rezistencës së rajonit ndaj emergjencave shëndetësore dhe do ta mbështesë atë në lëvizjen drejt financimit të qëndrueshëm për kujdesin shëndetësor universal. Aktivitetet do të përfshijnë, ndër të tjera, zhvillimin dhe testimin e planeve të gatishmërisë emergjente, trajnimin për profesionistë të shëndetit dhe zhvillimin e sistemeve të menaxhimit të informacionit për vaksinat.

Komisioneri për Fqinjësinë dhe Zgjerimin, Olivér Várhelyi, komentoi: “Me këtë projekt të ri për të mbështetur fushatat e vaksinimit në Ballkanin Perëndimor në partneritet me OBSH, BE vazhdon të japë angazhimin e saj për të mbështetur partnerët tanë në trajtimin e pandemisë që nga fillimi i saj . Projekti vjen në krye të paketës sonë prej 70 milion € për të mbështetur mundësinë e vaksinave për rajonin dhe për të siguruar pajisjet e nevojshme për fushatat.”

Projekti i ri rajonal përfundon fillimin e një serie veprimesh rajonale në përfitim të rajonit të Ballkanit Perëndimor, me një shumë prej mbi 25 milion € të financuara nga Instrumenti i Bashkimit Evropian për Para-Anëtarësimin (IPA). Këto veprime janë krijuar për të adresuar çështjet shëndetësore të lidhura me COVID-19 dhe për të ndihmuar popullatat e prekshme në Ballkanin Perëndimor që të merren me pandeminë.

Paketa prej 25 milion € ka lejuar gjithashtu Qendrën Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) të forcojë punën e tyre me Ballkanin Perëndimor. Mbështetja i ka mundësuar ECDC të kryejë një “test stresi” të të gjitha strategjive të vaksinave të Ballkanit Perëndimor, i cili zbuloi disa mësime të rëndësishme për zbatimin e strategjive. Puna e ardhshme do të jetë në fushën e mbikëqyrjes së SARI (infeksione të rënda akute të frymëmarrjes) në veçanti.

Paketa përfshin gjithashtu pesë projekte të mëtejshme me Këshillin e Evropës, UNWOMEN, UNICEF, UNDP dhe Kryqin e Kuq përkatësisht, të cilat janë nënshkruar kohët e fundit dhe mbështesin grupe të cenueshme të prekura nga pandemia në Ballkanin Perëndimor dhe Turqi, veçanërisht romët, gratë – në viktima të veçanta të dhunës -, fëmijë, të kthyer dhe të moshuar dhe persona me aftësi të kufizuara.

Për të siguruar qasje të hershme në vaksina dhe duke u mbështetur në përvojën e Strategjisë së Vaksinave të BE, Komisioni Evropian po krijon një mekanizëm të ndarjes së BE për të lehtësuar ndarjen e dozave të shteteve anëtare të siguruara nga BE, përfshirë partnerët tanë të Ballkanit Perëndimor. 70 milion euro janë ndarë për ta mbështetur këtë.

Paketa e përgjithshme e asistencës së BE-së për Ballkanin Perëndimor në përgjigje të COVID-19 aktualisht tejkalon 3.3 miliardë €, siç tregohet në Komunikatën e Komisionit për mbështetjen ndaj Ballkanit Perëndimor në trajtimin e COVID-19 dhe rimëkëmbjen post-pandemike. Kjo përfshin mbështetjen e menjëhershme të pajisjeve, mbështetjen afatmesme dhe afatgjatë për sistemet shëndetësore dhe ekonomitë, mbështetjen për bizneset përmes bankave lokale, ndihmën makro-financiare në formën e kredive dhe një paketë përgjigje të Bankës Evropiane të Investimeve (EIB). Përveç kësaj mbështetje financiare, BE ka mundësuar gjithashtu që të gjithë Ballkanin Perëndimor të bashkohen me Marrëveshjen e Përbashkët të Blerjes së BE për të blerë kundër-masa mjekësore dhe të bashkohen me Komitetin e Sigurimit Shëndetësor të BE si vëzhgues.

BE është afër përfundimit të ofrimit të ndihmës së menjëhershme emergjente, me më shumë se 11.3 milion copë pajisje mbrojtëse, 350 ventilator, 300 shtretër ICU dhe 180 monitorë, 108 kontejnerë të triazhit të pacientit, 150 copë pajisje të mëdha mjekësore (EKG, ekografitë, rrezet e rrezeve, ekografitë), 15 ambulanca dhe 30,000 pajisje më të vogla mjekësore (termometra, kateter, shiringa, pompa infuzioni, defibrilator, etj.). Mbështetja e urgjencës gjithashtu siguroi 82,000 teste COVID, material për të kalibruar edhe 580,000 prova dhe 25,000 litra dezinfektues. Kjo mbështetje plotësohet nga pajisjet mbrojtëse dhe sendet për grupet në nevojë të dorëzuara përmes Mekanizmit të Mbrojtjes Civile të BE-së.

Për më tepër, BE është një nga mbështetësit më të fortë të COVAX, i cili mbetet mjeti më i mirë për të siguruar qasje të drejtë dhe të barabartë në këto vaksina dhe për të dhënë solidaritet ndërkombëtar të vaksinave. Team Europe ka kontribuar më shumë se 850 milion € për COVAX, duke përfshirë 500 milion € nga buxheti i BE. Ky do të jetë një kontribut kryesor për COVAX për të siguruar 1.3 miliardë doza vaksinash për 92 vende me të ardhura të ulëta dhe të mesme deri në fund të vitit 2021.

spot_imgspot_img

Më shumë

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img