Shkrimtarja Elmira Rama, autore e dy vëllimeve poetike dhe disa studimeve, vjen me një botim të ri ku gërsheton me gjuhën shkencore dhe tradicionale pasqyra të veçanta, ritet, traditat, kulturën e jetës së myzeqarëve.
Në ambientet e “Olympus palace” Zharrëz, në vijim të aktiviteteve të festës “Brez pas brezi myzeqar”, Bashkia Patos organizoi dje promovimin e këtij libri, me titull “Të ushqyerit në jetën e Myzeqesë”. Ky botim është një hulumtim disa vjeçar për të nxjerrë në pah simbolikën e ushqimit në Myzeqe, si pjesë e identitetit, me vlerat historike, sociale, kulturore dhe jetësore që ai mbart.
Me një gjuhë të qartë e të thjeshtë autorja ka sjellë në libër të dhënat e grumbulluara nga hulumtime në materialet arkivore, anketimet, intervistat dhe vëzhgimet e drejtpërdrejta mbi mënyrat e gatimit në familjet myzeqare.
Dieta mesdhetare, e njohur nga UNESCO si Trashëgimi Kulturore jomateriale e Njerëzimit u përmend nga autorja gjatë prezantimit, si një dietë efikase jo vetëm për shëndetin e njeriut, por edhe për mjedisin.
Si rezultat ky studim nxjerr se ushqimi ka efekt kulturor, i cili është në varësi të përbërjes gjeografike, ekonomike, historike, fetare dhe se sofra myzeqare është pjesë e identitetit dhe kulturës së popullit të Myzeqesë. Në vlerësimin e tij Prof. Dr. Spase Shumka ka theksuar se "publikime të këtij karakteri janë tejet të pakta në vendin tonë".
Të ftuar, bashkëpunëtor e dashamirës të librit duartrokitën dhe vlerësuan botimin si një kontribut me vlerë për dokumentimin e traditave myzeqare.
Ne fjalën përshëndetëse Kryetarja e Bashkisë, Rajmonda Balilaj, përgëzoi autoren e librit, dhe theksoj këtu se një libër i tillë promovues i kulturës së zonës është aset.. Pjesëmarrës në këtë aktivitet ishin edhe dy deputetët Antoneta Dhima dhe Baftjar Zeqo.