Hapësire reklamuese

Aktualitet

Si e hartoi “letrën e interesit” për inceneratorin e Tiranës këshilltari i Kokës

Shkruar nga Newsbomb
Si e hartoi “letrën e interesit” për inceneratorin e

SPAK lëshoi dje 15 urdhër-arreste për inceneratorin e Tiranës.

Me dyshimet se kanë abuzuar me detyrën, në masë “arrest në burg” dhe “arrest shtëpie” janë vendosur zyrtarë të lartë të Bashkisë së Tiranës, si dhe ish-zyrtarë të Ministrisë së Mjedisit.

SPAK ka prerë urdhër arreste për Lefter Kokën, Alqi Bllakon, Pëllumb Abeshin, Mirel Mërtirin, Klodian Zoton, Erjon Muratajn, Bledar Karolin, Alba Thoma, Valbona Ballgjinin, Taulant Tushën, Namik Simixhiun, Sidita Kopliku, Jetmir Llapajn, Sidita TRplën dhe Etleva Kondin.

Në dosjen e vendimit të gjyqtares Irena Gjoka, është zbuluar komunikimi mes Ministrisë së Mjedisit “Integrated Technology Services” sh.p.k të Klodian Zotos, komunikim i cili ka nisur përpara se të bëhej propozimi i pakërkuar.

Këshillltari i Lefter Kokës, Vladimir Bezhani, që punonte dhe për Klodian Zoton hartoi 'letrën e interesit' për inceneratorin e Tiranës. Pas 13 ditësh Ministria hapi dritën jeshile për inceneratorin e Tiranës.

Lexo edhe: FOTOT: Këta janë drejtorët e Bashkisë së Tiranës dhe zyrtarët që u arrestuan nga SPAK

"Letër interesi” që shoqëria e Klodian Zotos dhe Mirel Mërtirit ka dërguar më 23 qershor 2016 në ministrinë e Mjedisit dhe propozimi është hartuar nga Vladimir Bezhani, i cili figuron se punonte për shoqërinë e Klodian Zotos njëkohësisht ishte dhe në rolin e këshilltarit të jashtëm i Ministrit të Mjedisit, në atë kohë Lefter Koka, shkruan Report Tv. Madje në dëshminë e tij ka treguar se ka qenë Bllako i cili i kishte gjetur punën tek shoqëria Klodian Zoto.

Ndonëse kjo shkresë nuk gjendet në Ministrinë e Mjedisit apo në Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjitikës është zbuluar në kompjuterin e Klodian Zotos dhe rezulton se kjo është hartuar fillimisht nga Këshilltari i jashtëm i Ministrit të Mjedisit, Lefter Koka, Vladimir Bezhani.

Në 15 qershor 2016 Vladimir Bezhani ia ka dërguar këtë shkresë me email Klodian Zoto, në adresat e email-it të tij.

Më pas, në datën 20.06.2016 kjo shkresë është përpunuar nga punonjësja e shoqërisë së Zotos dhe I është dërguar për aprovim Mirel Mërtirit dhe Klodian Zotos në adresat përkatëse.

21 qershor 2016 - Një ditë më pas kjo shkresë është nisur nga punonjësja e shoqërisë "Integrated Technology Services" sh.p.k, shtetasja Sevi Zani, tek adresat elektronike të përfaqësuesve të shoqërive të huaja, "Paul Eurth Italia SPA", "Energy Recuperator SPA", "De Mare Srl", "Arcadis".

23 qershor 2016, tre ditë më pas shoqëria "Energy Recuperator S.P.A", "Paul Eurth Italia S.P.A" "Integrated Technology Services" sh.p.k, kanë dërguar shkresën pranë Ministrisë së Mjedisit, me lëndë "Letër interesi" , ndërkohë që ende nuk kishte përfunduar studimi I fizibilitetit.

28 qershor 2016, 5 ditë më parë në kthim përgjigje që ministria e Mjedisit i dërgon shoqërive "Energy Recuperator S.P.A", "Paul Ëurth Italia S.P.A" "Integrated Technology Services" sh.p.k, dhe për dijeni Bashkisë Tiranë shkruan se propozimi konsiderohet i pranueshëm dhe paraqet interes publik, si dhe i ka kërkuar dokumentacion shtesë.

Lexo edhe: Bashkia Tiranë në “radarin” e SPAK, kush u arrestua për inceneratorin e kryeqytetit

Lexo edhe: Kush është drejtori i Veliajt që i dërgonte email-e Klodian Zotos së inceneratorëve

Lexo edhe: “Zoto dhe Mërtiri, pronarë de-facto”, SPAK sekuestron inceneratorin e Tiranës

Kjo shkresë kthim-përgjigje është konceptuar nga Lediana Karalliu, përgjegjëse për mjedisin në Ministrinë e Mjedisit, miratuar nga Athanas Karaja, konfirmuar nga ish zyrtari i ministrisë së Mjedisit Pëllumb Abeshi dhe nënshkruar nga vetë ministri i asaj kohe Lefter Koka.

Në dosje zbulohet se shkresa kishte të njëjtën model nga dy koncesionet e tjera atë të Elbasanit dhe të Fierit.

“E pyetur për këtë fakt shtetasja Ledjana Bojaxhi (Karalliu), me funksionin Përgjegjëse për mjedisin në Ministrinë e Mjedisit, e cila pasi është njohur me shkresën e mësipërme, ajo ka deklaruar se nënshkrimi që gjendet pranë emrit të saj është e saj, por nuk i kujtohet nëse shkresa është konceptuar nga ajo. Ajo deklaron se ky model shkrese mund të ketë qenë gati edhe për dy koncesionet e tjera, atë të Elbasanit dhe të Fierit dhe e ka marrë modelin gati, dhe thjesht e ka riformuluar, ose shkresa mund të jetë konceptuar nga ndonjë punonjës i Ministrisë së Mjedisit dhe asaj i ka shkuar thjesht për ta firmosur, dhe pasi e ka parë atë i është dukur në rregull.

Lexo edhe: “Zoto dhe Mërtiri, pronarë de-facto”, SPAK sekuestron inceneratorin e Tiranës

Më 24 gusht 2016 Ministria e Mjedisit kërkon caktimin e anëtarëve të komisionit të dhënies së koncesionit nuk ka pasur ende një projekt të realizuar nga

"Energy Recuperator S.P.A", "Paul Wurth Italia S.P.A" "Integrated Technology Services" sh.p.k.

Më 31 gusht 2016 shoqëria holandeze “Integrated Energy BV”, e formuar nga bashkimi I tre shoqërive më sipër i dërgon një shkresë ministrisë së Mjedisit dhe bashkisë së Tiranës ku vetëm liston dokumentet e kërkuara por pa dokumentacionin shoqërues të kësaj shkrese, e cila në fund ka vulë por mungon nënshkrimi I përfaqësueses së shoqërisë.

Me shkresën kthim-përgjigje, nr. 3535/1 prot, datë 06.06.2023, të Ministrisë së Mjedisit, është dërguar një kopje me origjinalin e të gjithë dokumentacionit që gjendet në arkivin e këtij institucioni, përsa i përket procedurës koncesionare me objekt: "Ndërtim landfilli, inceneratori dhe rehabilitimi i vend depozitimeve ekzituese Tiranë dhe prodhimin e energjisë elektrike".

Nga shqyrtimi i dokumentacionit të administruar pranë Ministrisë së Mjedisit dhe Ministrisë së Infrastrukturës dhe Energjisë, rezulton se nuk gjendet asnjë nga dokumentet, të cilat citohen të listuar nga shoqëria propozuese "Integrated Energy B.V" me shkresën e datës 31.08.2016, shkresë e cila është protokolluar me nr.4101/2 prot., datë 01.09.2016, në Ministrinë e Mjedisit.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese