Tirana
clear sky
2.5 ° C
2.5 °
2.5 °
65 %
1.5kmh
0 %
Mër
11 °
Enj
14 °
Pre
16 °
Sht
14 °
Die
16 °
E mërkurë, 29 Mars, 2023

Shoqëria Civile kundërshton ndërtimin e aeroportit të Vlorës: Dëmton zonën e mbrojtur Vjosë-Nartë! Vlerësimi për ndikimin në mjedis është abuziv

Lajme të ngjashëm

20 organizata kombëtare dhe ndërkombëtare i kërkojnë qeverisë të anulojë projektin për ndërtimin e aeroportit të Vlorës në zonën e Vjosë-Nartës. Ata kundërshtojnë këtë projekt pasi bie brenda zonës së mbrojtur nga legjislacioni shqiptar dhe është e njohur ndërkombëtarisht si “Zonë e Rëndësishme për Shpendët dhe Biodiversitetin”.  

Shoqëria Civile është shprehur kundër edhe një raporti të Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis ku thotë se ai është abuziv dhe klientelist, pasi favorizon ndërtimin e aeroportit.

Përmes një shkrimi në faqen zyrtare 𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮𝘁 𝗲 𝘀𝗵𝗼𝗾ë𝗿𝗶𝘀ë 𝗰𝗶𝘃𝗶𝗹𝗲 𝗺𝗷𝗲𝗱𝗶𝘀𝗼𝗿𝗲 renditin arsyet përse nuk bien dakord me ndërtimin e aeroportit në këtë zonë të mbrojtur.

REAGIMI I SHOQÊRISË CIVILE:

𝗢𝗿𝗴𝗮𝗻𝗶𝘇𝗮𝘁𝗮𝘁 𝗲 𝘀𝗵𝗼𝗾𝗲𝗿𝗶𝘀𝗲 𝗰𝗶𝘃𝗶𝗹𝗲 𝗺𝗷𝗲𝗱𝗶𝘀𝗼𝗿𝗲 𝗱𝗵𝗲 𝗲𝗸𝘀𝗽𝗲𝗿𝘁𝗲𝘁 𝗱𝗲𝗸𝗹𝗮𝗿𝗼𝗷𝗻𝗲 𝗸𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝗵𝘁𝗶𝗻𝗲 𝗻𝗲 𝗹𝗶𝗱𝗵𝗷𝗲 𝘃𝗲𝗻𝗱𝗶𝗺𝗶𝗻 𝗲 𝗽𝗮𝗹𝗶𝗴𝗷𝘀𝗵𝗲𝗺 𝘁𝗲 𝗞𝗞𝗧-𝘀𝗲 𝗿𝗲𝗳𝗲𝗿𝘂𝗮𝗿 𝗹𝗲𝗷𝗲𝘀 𝘀𝗲 𝘇𝗵𝘃𝗶𝗹𝗹𝗶𝗺𝗶𝘁 𝘁𝗲 𝗮𝗲𝗿𝗼𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘁 𝘁𝗲 𝗩𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀 𝘀𝗶 𝗱𝗵𝗲 𝗴𝗷𝗲𝗷𝗻𝗲 𝗺𝗲 𝘃𝗲𝗻𝗱 𝘁𝗲 𝘀𝗵𝗽𝗿𝗲𝗵𝗶𝗻 𝗸𝘂𝗻𝗱𝗲𝗿𝘀𝗵𝘁𝗶𝗻𝗲 𝗻𝗱𝗮𝗷 𝘀𝘁𝘂𝗱𝗶𝗺𝗶𝘁 𝘁𝗲 𝗩𝗹𝗲𝗿𝗲𝘀𝗶𝗺𝗶𝘁

𝘁𝗲 𝗡𝗱𝗶𝗸𝗶𝗺𝗶𝘁 𝗻𝗲 𝗠𝗷𝗲𝗱𝗶𝘀 𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗷𝗲𝗸𝘁𝗶𝘁 𝘁𝗲 𝗔𝗲𝗿𝗼𝗽𝗼𝗿𝘁𝗶𝘁 𝘁𝗲 𝗩𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀.

𝘙𝘢𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪 𝘪 𝘝𝘭𝘦𝘳𝘦𝘴𝘪𝘮𝘪𝘵 𝘵𝘦 𝘕𝘥𝘪𝘬𝘪𝘮𝘪𝘵 𝘯𝘦 𝘔𝘫𝘦𝘥𝘪𝘴 (𝘝𝘕𝘔-𝘴𝘦) 𝘴𝘦 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘪𝘵 𝘵𝘦 𝘈𝘦𝘳𝘰𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘵 𝘵𝘦 𝘝𝘭𝘰𝘳𝘦𝘴 𝘦𝘴𝘩𝘵𝘦 𝘯𝘫𝘦 𝘢𝘯𝘢𝘭𝘪𝘻𝘦 𝘫𝘰- 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘦𝘴𝘪𝘰𝘯𝘢𝘭𝘦, 𝘫𝘰-𝘴𝘩𝘬𝘦𝘯𝘤𝘰𝘳𝘦 𝘥𝘩𝘦 𝘲𝘢𝘳𝘵𝘢𝘻𝘪 𝘬𝘭𝘪𝘦𝘯𝘵𝘦𝘭𝘪𝘴𝘵𝘦 𝘦 𝘢𝘣𝘶𝘻𝘪𝘷𝘦 𝘱𝘦𝘳 𝘵𝘦 𝘫𝘶𝘴𝘵𝘪𝘧𝘪𝘬𝘶𝘢𝘳 𝘷𝘦𝘯𝘥𝘪𝘮𝘮𝘢𝘳𝘳𝘫𝘦𝘯 𝘫𝘰- 𝘵𝘳𝘢𝘯𝘴𝘱𝘢𝘳𝘦𝘯𝘵𝘦 𝘥𝘩𝘦 𝘫𝘰-𝘭𝘪𝘨𝘫𝘰𝘳𝘦 𝘵𝘦 𝘯𝘥𝘦𝘳𝘵𝘪𝘮𝘪𝘵 𝘵𝘦 𝘢𝘦𝘳𝘰𝘱𝘰𝘳𝘵𝘪𝘵 𝘯𝘦 𝘣𝘳𝘦𝘯𝘥𝘦𝘴𝘪 𝘵𝘦 𝘡𝘰𝘯𝘦𝘴 𝘴𝘦 𝘔𝘣𝘳𝘰𝘫𝘵𝘶𝘳 𝘝𝘫𝘰𝘴𝘦-𝘕𝘢𝘳𝘵𝘦.

Pavarësisht thirrjeve të shumta dhe të vazhdueshme të organizatave të shoqërisë civile kombëtare dhe ndërkombëtare për anulimin e ndërtimit të aeroportit ndërkombëtar të Vlorës në brendësi të Zonës së Mbrojtur “Peizazhi i Mbrojtur Vjosë-Nartë”, qeveria e Shqipërisë ende nuk është tërhequr nga ky plan destruktiv për natyrën e vendit tonë.

Së fundmi, është bërë publike përmbledhja jo-teknike e Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis për këtë projekt. Në bazë të një analize paraprake të realizuar nga ekspertët e organizatave kryesore mjedisore kombëtare dhe kërkues e shkencëtarë të institucioneve kryesore akademike e kërkimore të vendit, ky raport është kryer me mungesë të thelluar profesionalizmi dhe në mënyrë tendencioze në favor të ndërtimit të aeroportit të Vlorës në zonën Akërnisë, që ndodhet në brendësi të kufijve të Zonës së Mbrojtur.

Në këtë përmbledhje nuk është marrë në konsideratë fakti që Vjosë-Narta është pjesë e pothuajse të gjitha rrjeteve ekologjike ndërkombëtare që përfshijnë vendin tonë dhe kësisoj mbrohet nga konventa ndërkombëtare që Shqipëria ka ratifikuar, dhunimi i të cilave mund ta përballë vendin me presion ndërkombëtar dhe sanksione. Ndër këto konventa, mund të përmendet Konventa e Këshillit të Evropës për “Ruajtjen e Jetës së Egër dhe Habitateve Natyrore të Evropës” (të ratifikuar nga vendi ynë dhe hyrë në fuqi në vitin 1999), e cila kërkon që për zonat e rrjetit Emerald, për çdo projekt zhvillimor brenda dhe në afërsi të tyre, edhe në rastin kur projekti bëhet për qëllime strategjike, të zbatohet detyrimisht procedura e Vlerësimit të Posaçëm Mjedisor (Appropriate Assessment). Qeveria Shqiptare, Ministria e Infrastrukturës dhe Energjisë, Ministria e Turizmit dhe Mjedisit, në rastin e një projekti të tillë me ndikim të madh në mjedis dhe sidomos mbi avifaunën, duke patur parasysh statusin ligjor të zonës, e ka anashkaluar këtë detyrim gjatë procesit të Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis.

Një procedurë e tillë e Vlerësimit të Posaçëm Mjedisor duhet të ishte e hapur edhe për ekspertë të ndërkombëtarë dhe në përfundim të saj, padyshim që do të kishim një tjetër rezultat dhe një tjetër vendimmarrje.

Për më tepër, edhe dokumenti aktual i paraqitur i Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis është një studim me pasaktësi të shumta, që reflekton moskompetencë profesionale dhe anshmëri të theksuar. Ky vlerësim, shfaq qartazi se është realizuar qëllimisht në mënyrë të tillë për të “justifikuar” vendimin e qeverisë për ndërtimin e aeroportit ndërkombëtar të Vlorës në brendësi të Zonës së Mbrojtur Vjosë-Nartë. Ky vendim ishte marrë “de facto” përpara kryerjes së procesit të Vlerësimit të Ndikimit në Mjedis.

Ndër aspektet kryesore që dokumenti i VNM-së nuk trajton janë:

1. Nuk është marrë në konsideratë fakti që zona ku do të ndërtohet aeroporti është Zonë e Mbrojtur e kategorisë së V-të (Peizazh i Mbrojtur) dhe mbrohet nga legjislacioni shqiptar për ruajtjen e natyrës.

2. Nuk është marrë në konsideratë fakti që zona në fjalë është pjesë e rrjeteve ndërkombëtare ekologjike dhe mbrohet nga konventa të cilat vendi ynë i ka ratifikuar.

3. Nuk është marrë në konsideratë fakti që vendimmarrja prodhon reaksion ndërkombëtar që ndikon negativisht prioritete të tjera kombëtare të Shqipërisë, ndër më madhoret sikundër është rasti i aspiratës për integrimin e vendit në Bashkimin Evropian. Kjo si pasojë e dhunimit të legjislacionit të Bashkimi Evropian për Ruajtjen e Natyrës i cili është transpozuar në masë rreth 90% në kuadrin ligjor vendas si dhe për dëmtimin në nivele domethënëse të trashëgimisë së përbashkët natyrore të Europës.

4. Nuk është marrë në konsideratë prishja e imazhit të vendit nga ky investim dhe goditja e turizmit natyror të qëndrueshëm me potencial të lartë zhvillimi në Shqipëri.

5. Nuk është marrë në konsideratë përdorimi sipërfaqes në fjalë për veprimtari të tjera ekonomike që ndodhin aktualisht në zonë dhe që janë me potencial zhvillimi në të ardhmen.

6. Nuk janë marrë në konsideratë faktorët e katastrofave natyrore, si psh. përmbytjet, për të cilat zona në fjalë është tejet e ndjeshme dhe do të përkeqësohet në të ardhmen në bazë të projeksioneve për rritjen e nivelit të detit.

Këto janë vetëm disa nga mangësitë kryesore të dokumentit të paraqitur të VNM-së së Aeroportit të Vlorës, që reflektojnë qasjen e anshme dhe klienteliste që po ndiqet për këtë rast. Tregues të tjerë mbi pasaktësitë e shumta të këtij raporti mund ti gjeni në dokumentin e detajuar bashkëlidhur këtij njoftimi për shtyp.

Grupimi i organizatave dhe ekspertëve të poshtëshënuar, i bën thirrje Qeverisë dhe Ministrisë së Turizmit dhe Mjedisit që të mos e miratojnë këtë raport thellësisht të pasaktë dhe klientelist. Në të njëjtën kohë i bëjmë thirrje të ndërmarren proçeset e detyrueshme ligjore, që parashikohen nga legjislacioni vendas dhe ndërkombëtar për zona të kësaj rëndësie, në mënyrë që të mos cënohet integriteti ekologjik i këtij ekosistemi natyror të mbrojtur. Ftojmë autoritetet përgjegjëse të angazhohen në dialog konstruktiv me palët e interesit në të mirë të gjetjes së zgjidhjeve të cilat nuk cënojnë të tashmen dhe të ardhmen e zonave të mbrojtura natyrore të vendit tonë.

Lista e organizatave

1.Albanian Ëildlife Rescue Team

2. Qendra “Grupimi Ekolevizja”

3. Instituti i Politikave Mjedisore/Institute for Environmental Policy

4. INCA Albania

5. FOUR PAËS

6. Klinika E Ligjit

7. Milieukontakt Albania (member of Milieukontakt International Netëork)

8. Qendra Aceg

9. REC Albania

10. Qendra EPER / EPER Center

11. Qendra EDEN/ EDEN Center

12. EcoAlbania

13. @ResPublica

14. Protection and Preservation of Natural Environment in Albania

15. Shpendët e Shqipërisë / Birds of Albania

16. @QendraUJA

17. AOS-Albanian Ornithological Society

18. ASPBM/Albanian Society for Protection of Birds & Mammals

19. Iliria Alb

20. ËËF Adria

Ekspertët:

Prof. Ferdinand Bego

Prof. Aleko MIho

Dr. Enerit Sacdanaku

Valbona Shutina Mazreku

Më shumë