Tirana
clear sky
12.5 ° C
12.5 °
12.5 °
88 %
1kmh
0 %
Die
30 °
Hën
31 °
Mar
29 °
Mër
28 °
Enj
24 °
E diel, 26 Shtator, 2021
spot_img

Publikohet RAPORTI, Këshilli i Europës: Shqipëria të parandalojë korrupsionin e ministrave dhe këshilltarëve të tyre; Vettingu në Polici po largon të kualifikuarit (E PLOTË)

spot_img

Lajme të ngjashëm

5199cb1d19ab048268780df14b1d7b17

Grupi i Shteteve të Këshillit të Evropës kundër Korrupsionit (GRECO), në një raport të publikuar sot, konstaton se në Shqipëri, kuadri ligjor për parandalimin e korrupsionit të anëtarëve të Këshillit të Ministrave, këshilltarëve të tyre politikë dhe të policisë, është gjithëpërfshirës, ​​por akoma tepër kompleks.

Në raport, kërkohet që Shqipëria të përqendrohet në zbatimin efektiv të kuadrit ligjor, veçanërisht duke përmirësuar kapacitetet e organeve përgjegjëse për parandalimin e korrupsionit dhe përmes një qasjeje proaktive ndaj hetimeve.

GRECO rekomandon në veçanti që një manual që përpilon standardet dhe rregulloret e nevojshme, t’u vihet në dispozicion personave që mbajnë poste të larta ekzekutive. Raporti këmbëngul që çdo Ministri të miratojë shpejt një plan integriteti dhe që ministrat, zëvendësministrat dhe këshilltarët duhet të informohen rregullisht për masat për të siguruar integritetin e tyre.

“GRECO shpreh dyshime në lidhje me zbatimin efektiv të Kodit Ministror të Etikës 2013 dhe funksionimin aktual të komitetit të etikës bashkangjitur me të. Dëshiron që të hartohen dhe zbatohen rregulla të qarta pas punësimit. Kuadri i përgjithshëm që detyron të interesuarit të deklarojnë pasuritë e tyre është krijuar. Sidoqoftë, GRECO vëren se nuk ka asnjë shembull që një ministër apo një këshilltar i tij / saj të ketë qenë i detyruar të tërhiqet nga një dosje për shkak të konfliktit të interesit”, thuhet ndër të tjera në raport.

Raporti i jep “një shuplakë” vettingut në Polici. Në të thuhet se ka dyshime se të kualifikuarit po largohen dhe institucioni i Policisë së Shtetit po dobësohet.

“Raporti bën thirrje që Inspektorati i Lartë për Deklarimin dhe Verifikimin e Pasurive dhe Konflikteve të Interesit të pajiset me burime të përshtatshme për të optimizuar misionet e veta dhe që platforma elektronike që synon regjistrimin dhe publikimin e deklaratave të interesave private të bëhet funksionale sa me shpejt te jete e mundur. Ndjekja e dhënë për çështjet e transmetuara nga ILDKPKI në shërbimi të prokurorisë duhet të përmirësohet, gjë që presupozon funksionimin efektiv të Zyrës së re të Prokurorit Special Antikorrupsion (SPAK).

Lidhur me Policinë e Shtetit, GRECO ka frikë se procesi kalimtar i verifikimit do të çojë në largimin e personelit të kualifikuar dhe më pas të dobësojë institucionin. Raporti kërkon zëvendësimin e tij me kontrolle të rregullta të integritetit gjatë karrierës së punonjësvet të policisë, i cili vlerësohet të jetë më i drejtë dhe më efektiv. GRECO shqetësohet për mundësinë që policia të marrë donacione private: nëse do të lejohej një praktikë e tillë, ajo duhet të rregullohet në mënyrë rigoroze për të kufizuar rreziqet e korrupsionit dhe konfliktit të interesit. Mundësia që policia të ofrojë shërbime shtesë me pagesë duhet gjithashtu të rregullohet në mënyrë rigoroze”, vijon raporti i Këshillit të Europës.

Në raport rekomandohet që të merren masa për të siguruar më shumë stabilitet në pozitat e larta në polici, pavarësisht nga konteksti politik. GRECO gjithashtu rekomandon që “oficerët e menaxhimit të mesëm” të emërohen nga Drejtori i Përgjithshëm i Policisë jo nga Ministri i Brendshëm, dhe që rregullat etike të plotësohen me udhëzime praktike, si dhe masa të ndërgjegjësimit, trajnimit dhe këshillimit (përfshirë mbrojtjen e sinjalizues).

*Shqipëria duhet të paraqesë në GRECO deri më 30 Prill 2022 një raport mbi masat e marra për të zbatuar këto rekomandime.

RAPORTI I PLOTË (KLIKO KËTU)

Më shumë

spot_img