Hapësire reklamuese

Politikë

Partia Agrare Ambientaliste nis përgatitjet për parlamentare e 2025: Do jemi zëri i fermerëve shqiptarë!

Shkruar nga Newsbomb
Partia Agrare Ambientaliste nis përgatitjet për parlamentare e 2025:

Partia Agrare Ambientaliste e drejtuar nga politikani Agron Duka, ka nisur përgatitjet për zgjedhjet parlamentare të vitit 2025. Nisur nga zhvillimet e fundit në shumë vende evropiane me grevat e fermerëve, edhe PAA zotohet se do të jetë në Shqipëri zëri i fermerëve.

Ish-ministri Arben Malaj, këshilltar strategjik për platformën dhe organizimin e kësaj force politike, thotë se PAA është parti e qendrës dhe në qendër të saj janë fermerët dhe sfidat e vështira të bujqësisë dhe blegtorisë.

"PAA, duke parë zhvillimet e fundit në shumë vende evropiane me grevat e fermerëve, mund të jetë një zë më i fortë në parlament dhe diskutime publike për të mbështetur fermerët shqiptarë", shkruan Malaj.

Më tej, ai thotë se në mbledhjen e fundit të Kryesisë së PAA-së është diskutuar se cila është alternativa më e mirë për të integruar forumin e gruas dhe atë të pleqve. Sipas Arben Malaj, ekzistojnë dy përvoja ndërkombëtare: A) të integruara brenda partive politike, dhe B) të ndara.

"Besoj se në partitë politike shqiptare këto forume duhet të jenë pjesë integrale dhe të angazhohen, respektohen dhe promovohen si pjesë integrale e partive politike", shkruan ish-ministri, duke shtruar dhe dy opsione alternative.

I.Integrale:

i.Strukturat formale: Disa parti kanë krahët e të rinjve dhe grave si struktura formale brenda partisë, me udhëheqje të dedikuar, buxhete dhe përfaqësim në organet vendimmarrëse. Këto forume funksionojnë si pjesë integrale, duke punuar drejt qëllimeve të përbashkëta duke promovuar çështje specifike të të rinjve dhe grave.

ii.Mentorimi dhe trajnimi: Palët mund të ofrojnë programe mentorimi dhe trajnimi përmes këtyre forumeve, duke synuar të ushqejnë liderët e ardhshëm nga grupet e nënpërfaqësuara.

iii.Ndikimi në politika: Forumet integrale mund të kenë ndikim të rëndësishëm në politikat dhe platformat e partisë, duke siguruar që perspektivat e të rinjve dhe grave të merren parasysh dhe trajtohen.

II.Të ndara:

i.Grupet e pavarura: Në disa raste, grupet e të rinjve dhe grave veprojnë në mënyrë të pavarur, duke avokuar për çështjet e tyre me parti të ndryshme politike apo edhe duke lobuar kundër politikave specifike.

ii.Ndikim i kufizuar: forume të veçanta mund të kenë ndikim të kufizuar brenda strukturës së partisë, duke luftuar për të fituar akses në proceset vendimmarrëse.

iii Fokusimi në çështje më të gjera: fokusi i tyre mund të shtrihet përtej vetëm një partie, duke adresuar çështje më të gjera shoqërore që ndikojnë tek gratë dhe të rinjtë në të gjithë spektrin politik.

III.Variacionet:

Shkalla e integrimit mund të ndryshojë edhe brenda një vendi.

Disa parti mund të kenë forume të integruara mirë të grave, ndërsa krahët e të rinjve mbeten më pak me ndikim.

Anasjelltas, një parti mund të ketë prioritet angazhimin e të rinjve, por nuk ka një strukturë të fortë për pjesëmarrjen e grave.

IV.Faktorë shtesë:

i.Konteksti i vendit: Niveli i barazisë gjinore dhe angazhimi i të rinjve në një shoqëri mund të ndikojë në mënyrën se si këto forume janë të strukturuara dhe funksionojnë.

ii.Ideologjia e partisë: Partitë me ideologji që theksojnë drejtësinë sociale ose idealet progresive mund të kenë më shumë gjasa t'i integrojnë këto forume në mënyrë organike.

iii. Angazhimi i lidershipit: Në fund të fundit, angazhimi i lidershipit të partisë ndaj gjithëpërfshirjes dhe diversitetit luan një rol vendimtar në përcaktimin e nivelit të integrimit dhe ndikimit të këtyre forumeve.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese