Hapësire reklamuese

Bota

OBSH: Bullizmi kibernetik prek një në gjashtë fëmijë

Shkruar nga Newsbomb
OBSH: Bullizmi kibernetik prek një në gjashtë fëmijë

Një në gjashtë fëmijë në shkollë është i prekur nga bullizmi kibernetik, - sipas një raporti të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), i cili u publikua sot në Kopenhagë. Dhuna në internet në veçanti është rritur ndjeshëm që nga raporti i mëparshëm në vitin 2018. Raporti aktual i referohet të dhënave për periudhën 2018-2022.

Rreth 15% e nxënësve kishin përjetuar ngacmime kibernetike. Përqindja e viktimave midis djemve u rrit nga 12% në raportin e 2018 në 15% dhe midis vajzave nga 13% në 16%.

Rreth një në tetë nxënës shkolle të moshës 11 deri në 15 vjeç deklaruan se tashmë kishin ngacmuar dikë në platformat dixhitale.

Ndërsa 11% e djemve deklaruan në raportin e vitit 2018 se kishin ngacmuar dikë në hapësirën dixhitale, kjo shifër tani është rritur në 14%. Për vajzat, shifra u rrit nga 7% në 9%.

Raporti u fokusua në modelet e bullizmit dhe dhunës midis fëmijëve dhe të rinjve. Ai analizoi të dhënat nga më shumë se 279 000 të rinj. Sondazhi më i fundit në 2021/2022 është kryer në 44 vende dhe rajone në Evropë, Azinë Qendrore dhe Kanada.

Sipas raportit, numri i incidenteve të bullizmit në shkolla në përgjithësi ka mbetur relativisht i qëndrueshëm. Rreth 11% e nxënësve thanë se ishin ngacmuar në shkollë, ndërsa 6% deklaruan se kishin ngacmuar dikë në shkollë. Kjo sjellje ishte më e zakonshme tek djemtë (8%) sesa tek vajzat (6%).

Një në 10 të rinj ishte përfshirë tashmë në përleshje fizike, me një dallim të qartë midis gjinive: 14% e djemve në krahasim me vajzat me 6%.

“Me të rinjtë që kalojnë deri në 6 orë në internet çdo ditë, edhe ndryshimet e vogla në shkallën e ngacmimit dhe dhunës mund të kenë implikime të thella për shëndetin dhe mirëqenien e mijëra njerëzve. Duhet të merret një angazhim për të mbrojtur fëmijët nga dhuna dhe dëmtimi, si në internet ashtu edhe jashtë tij”, thuhet ne raport.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese