Hapësire reklamuese

Aktualitet

Nesër nis muaji i shenjtë i Ramazanit, besimtarët myslimanë fillojnë agjërimin

Shkruar nga Newsbomb
Nesër nis muaji i shenjtë i Ramazanit, besimtarët myslimanë

Nesër nis zyrtarisht muaji i shenjtë i Ramazanit për të gjithë besimtarët myslimanë në mbarë botën. Besimtarët myslimanë do të agjërojnë për 30 ditë ose 29 në varësi të muajit që përkon me Ramazanin.

Ramazani fillon çdo vit 10 deri në 12 ditë më herët. Kjo për shkak se kalendari islamik bazohet në kalendarin hënor të Hixhrit me muaj që janë 29 ose 30 ditë.

Këtë vit, dita e parë e agjërimit në Mekë do të jetë e enjtja, 23 mars, në varësi të shikimit të hënës së re.

Në këtë muaj të agjërimit, duhen patur parasysh disa rregulla si:  shmangia e ushqimit dhe lëngjeve, mardhënieve seksuale, fjalëve dhe sjelljeve të këqija dhe gjërave të tjera të ndaluara në Islam.

Agjërimi është një nga pesë shtyllat e Islamit dhe zgjat agimi deri në perëndimin e diellit. Nga agjërimi janë përjashtuar të miturit, të moshuarit, të sëmurët, pleqtë dhe gratë shtatzëna. Gratë gjatë ciklit menstrual dhe ata që udhëtojnë përjashtohen përkohësisht.

Pse ndryshon data çdo vit?

Kalendari islamik është hënor, domethënë çdo muaj fillon me hënën e re astronomike. Meqenëse muajt hënorë janë më të shkurtër se diellor, kalendari islamik nuk korrespondon me kalendarin Gregorian që ndjek perëndimi.

Data e saktë e Ramazanit gjithashtu ndryshon nga vendi në vend me rreth një ditë, varësisht se kur shikohet hëna.

Ramazani është periudha e rilindjes dhe një nga pesë detyrat kryesore të një myslimani.

Nga mëngjesi deri në perëndim të diellit, myslimanët nuk hanë, pinë, tymosin ose bëjnë seks në mënyrë që të arrijnë pastrimin e plotë fizik dhe shpirtëror.

Agjërimi absolut vetëm gjatë ditës nuk mjafton që besimtari të kryejë detyrën e tij ndaj Zotit. Ai nuk duhet të bjerë në mëkate të caktuara, të tilla si gënjeshtra, shpifjet, xhelozia, lakmia dhe dëshmitë e rreme.

Pas Perëndimit, gjithçka lejohet, pasi besimtarët luten dhe ulen në tryezë për darkë, e cila quhet “iftar”.

Nga mesnata deri në lindjen e diellit, konsumohet vakti tjetër, “syfyr”, në mënyrë që besimtarët të kenë energji për të përballuar ditën e gjatë të agjërimit.

Nga agjërimi përjashtohen të miturit, të moshuarit, të sëmurët, pleqtë dhe gratë shtatzëna, gratë gjatë ciklit menstrual dhe ata që udhëtojnë përjashtohen përkohësisht.

Agjërimi (sawn) është një nga pesë detyrat e besimit islam. Katër tjerat janë ushtrimi i besimit (kalima), recitimi i përditshëm i pesë lutjeve (salat), dhënia e lëmoshës (zekatit) dhe përmbushja, së paku një herë në jetë, e pelegrinazhit (hagg) në Mekë të Arabisë Saudite. Fiter Bajrami është “festa e prishjes së agjërimit” dhe shënon fundin e Ramazanit çdo vit.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese