Hapësire reklamuese

Aktualitet

Muzeu Kombëtar mbyllet për vizitorët deri në vitin 2028

Shkruar nga Newsbomb
Muzeu Kombëtar mbyllet për vizitorët deri në vitin 2028

Duke nisur nga data 15 mars, Muzeu Historik Kombëtar do të mbyllet për vizitorët për plot 4 vite.

Ky lajm është bërë i  ditur nga vetë Muzeu Kombëtar, me anë të një postimi në rrjetet sociale, ku sqarohet se shkak për mbylljen deri në 15 mars të 2028 është bërë rikonstruksioni i godinës.

“'Të nderuar drejtues të agjencive turistike, drejtues të tureve kulturore dhe palë të tjera të interesuara, ju bëjmë me dije se: Në kuadër të zbatimit të projektit “Restaurimi, rikonstruksioni dhe muzealizimi i Muzeut Historik Kombëtar, Tiranë”, Muzeu Historik Kombëtar do të jetë i mbyllur për vizitorët për periudhën 15 Mars 2024 deri më datë 15 Mars 2028.'- njofton Muzeu Kombëtar.

Muzeu Historik Kombëtar u përurua më 28 tetor 1981. Si muzeu më i rëndësishëm në Shqipëri, Muzeu Historik Kombëtar synon të ofrojë njohuri dhe vlerësim për historinë e Shqipërisë për publikun vendas, kombëtar dhe ndërkombëtar. Ai synon gjithashtu të inkurajojë dialogun mes qytetarëve për të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen shqiptare. Për këtë qëllim ruan dhe studion dëshmi materiale dhe jomateriale të trashëgimisë historike dhe kulturore të Shqipërisë, të cilat komunikohen dhe futen në një mjedis që promovon arsimin. Gjithashtu organizon dhe mundëson aktivitete që mbështesin vizionin dhe misionin e saj.

Ndërtesa e Muzeut Historik Kombëtar ka një sipërfaqe totale prej 27,000 m2; ka një sipërfaqe ekspozite prej 18,000 m2 dhe një vëllim total prej 81,000 m3. Në mjediset e muzeut ndodhen rreth 6200 objekte, të cilat i përkasin një periudhe relativisht të gjatë kohore, duke filluar nga mijëvjeçari IV para erës sonë deri në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të. Janë rreth 3100 objekte të ekspozuara. Pjesa tjetër e objekteve janë në fonde.

Aktualisht, Muzeu Historik Kombëtar ka shtatë pavijone: Antikiteti, me 585 objekte; Mesjeta, me 217 objekte; Ikonografia, me 90 objekte (nga të cilat 70 janë ikona dhe 20 objekte kishtare liturgjike); Rilindja Kombëtare, me 230 objekte; Pavarësia, me 142 objekte e kështu me radhë. Projektimit dhe përmbajtjes së Muzeut Historik Kombëtar iu kushtua një grup pune, i përbërë nga specialistët më të mirë të muzeologjisë, arkeologjisë, historisë, etnografisë, artit pamor dhe restaurimit.

Grupi i punës drejtohet nga personalitete të dalluara si Gani Strazimiri, Koço Miho, Besim Daja, Skënder Luarasi, Valentina Pistoli, Sami Pashallari, Ilia Papanikolla, Robert Kota, Latif Lazimi, Guri Pani, Maksim Mitrojorgji, Magdalena Furxhiu, Odhise Paskali, Kristaq Rama, Shaban Hadëri, Foto Stamo, Fatmir Haxhiu, Guri Madhi, Ndreçi Plasari, Stefanaq Pollo, Kristo Frashëri, Selim Islami, Kleanthi Dede, Ballkize Haxhihyseni, Taqi Miho e shumë të tjerë. Muzeu Historik Kombëtar është një institucion kërkimor shkencor. Përveç pavioneve, muzeu ka edhe ambiente arkivore dhe laboratorike, salla ekspozitash të përkohshme dhe salla konferencash.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese