Hapësire reklamuese

Aktualitet

L’espresso zbardh DOKUMENTIN: Shqipëria do marrë 300 milionë euro për refugjatët

Shkruar nga Newsbomb

Për të zbuluar se çfarë ndodhet në të vërtetë brenda marrëveshjes, e quajtur protokoll marrëveshjeje, mes kryeministres italiane Giorgia Meloni dhe homologut shqiptar Edi Rama për dërgimin në Shqipëri të një grupi emigrantësh, 700 duke filluar dhe 3.000 deri në fund, duhet të lexoni raportin teknik të nënshkruar nga Biagio Mazzotta, kreu i Drejtorisë së Përgjithshme të Shtetit.

Është një dokument i kompleksuar nënshkruar sot pas një analize të njësoj komplekse të kostos, shkruan gazeta L’expresso që boton edhe faqe të këtij dokumenti.

Citohet në artikull:

Jo paratë, jo çudirat, jo politika, por kushtet e këtyre vendeve të largëta në Shqipëri janë tema kryesore: Zona e tërë nuk është e pajisur me kanalizim publik. Për kanalizimin e ujrave të zeza, është e nevojshme të ndërtohet një rezervuar me kapacitet të përshtatshëm për të zbrazur periodikisht me një mjet përpunimi ose, alternativisht, është e nevojshme të ndërtohet një instalacion për pastrimin e tyre'.

Kjo është zona portuale e Shëngjinit, 70 km në veri të Tiranës, që duhet të përfshijë zyrën e shërbimit detar dhe kufitar. Është porta hyrëse për Italinë në territor të huaj, jo europian, për emigrantët e shpëtuar në det, jo gra, jo fëmijë, jo të dobtë, por vetëm burra."

"Zona është e lidhur me rrjetin elektrik publik në tension të mesëm përmes kabllove ajrore. Pasqyra nga dokumenti tregon se rastet e mungesës së energjisë elektrike janë të shpeshta, prandaj është e nevojshme të furnizohet zona me gjeneratorë për furnizimin me energji elektrike dhe me grupe të vazhdueshme për kompjuterët dhe serverët. Uji i pijshëm merret nga një kreshtë ujore me një pompe. Kapaciteti dhe shtyrja e ujit të pijshëm nuk janë të mjaftueshme për të ushqyer tërë qendrën. Është e nevojshme të parashikohen rezervuarë të akumulimit me autoclave.

Zona në tërësi nuk është urbanizuar, prandaj është e nevojshme të ndërmerren hapa të largimit të dheut me prerje pemësh dhe bimësh, largimi i rrënjëve, prerja e cepave të pemëve dhe ngjashëm, shembja e rrënojave ekzistuese, niveli i terrenit, si dhe ndërtimi i rrugëve dhe infrastrukturës, si hyrja në zonë dhe brenda saj".

"Ky është Gjadri, një ish bazë ushtarake, ku është planifikuar të ndërtohet Qendra e Përhershme për Kthimin (CPR) në një sipërfaqe prej 70.000 metra katrorë, ku pritet të qëndrojnë për një kohë të pacaktuar emigrantët të identifikuar në Shëngjin. Edhe këtu nuk ka kanalizime".

10 Qendrat e Përhershme për Kthimin në territorin italian kanë kushtuar 52 milionë euro në katër vjet, ndërsa transformimi i Shëngjinit dhe veçanërisht Gjadrit në enklava italiane do të kushtojë të paktën pesë herë më shumë për pesë vitet e ardhshme.

Protokolli i nënshkruar nga Italia dhe Shqipëria ka një vlerë prej 230 milionë eurosh. Për më tepër, ka edhe 75 milionë të tjerë për eksportin dhe lidhjen e sistemit gjyqësor italian me Shqipërinë. Fatura totale është shumë më shumë se 300 milionë euro. Këto janë detajet. Vetëm për të përgatitur Qendrën e Përhershme për Kthimin në Gjadër, nevojiten 28 milionë euro. Dhe 31 milionë të tjerë për menaxhimin e Shëngjinit dhe të vetë Gjadrit: '4.400.700 euro për vitin 2024, 6.556.200 euro çdo vit për vitet 2025 dhe 2028,' shënon Ministria e Financave."

"Shpenzimi më i madh – mbi 100 milionë euro – lidhet me përmbajtjen kryesore të protokollit, pra që një pjesë e Italisë të delokalizohet në Shqipëri: 'Paragrafi 3 parashikon që emigrantët të hyjnë në territorin shqiptar vetëm për të kryer procedurat kufitare ose rikthimi të parashikuara nga legjislacioni italian dhe që autoritetet italiane duhet t'i transferojnë ata jashtë territorit shqiptar në rast se mungon titulli i qëndrimit në strukturat. Kjo dispozitë përmban kërkesa të mëdha në terma të mjeteve dhe pajisjeve të Departamentit të Sigurisë Publike, siç është specifikuar më poshtë: motorizimi 6.4 milionë euro për vitin 2024; pajisje dhe akomodim: 300.000 euro për vitin 2024; telekomunikacioni: 1.5 milionë euro për vitin 2024 (llogari të rregullt) dhe 900.000 euro çdo vit për vitin 2024 (llogari kapitale); pagesa e anijes: 15 milionë euro për vitin 2024 dhe 20 milionë euro për çdo vit nga 2025 deri në 2028'."

"Po ashtu përdorimi i personelit të Ministrive të Brendshme, Drejtësisë, Shëndetësisë në Shqipëri, përfshirë udhëtime, shpenzime për dite, ushqim dhe strehim, kërkon fonde shtesë prej 57,7 milionë eurosh.

Projektligji i miratuar javën e kaluar në Këshillin e Ministrave, ratifikon protokollin dhe shpjegon pjesën 'drejtësi' (shpenzime të tjera rreth 75 milionë euro). Disa shembuj. 'Krijimi i seksioneve të reja të Komisionit Territorial për njohjen e mbrojtjes ndërkombëtare në Romë për të trajtuar kërkesat e reja për mbrojtje ndërkombëtare që vijnë si rezultat i zbatimit të Protokollit. Për këto qëllime, parashikohen shpenzime shtesë të mëposhtme: shërbimi i përkthimit - 1 milion euro për vitin 2024 dhe 1,5 milionë euro çdo vit për secilin nga vitet 2025 deri në 2028 (pjesa aktuale); pagesa për prezencë: 1 milion euro për vitin 2024 dhe 1,5 milionë euro çdo vit për secilin nga vitet 2025 deri në 2028 (pjesa aktuale); kostot e menaxhimit të kolegjeve të reja: 570.000 euro për vitin 2024 dhe 850.000 euro çdo vit për secilin nga vitet 2025 deri në 2028 (pjesa aktuale)'. Në shumëzim për pesë vite, bëjnë 18 milionë."

"Dhe më tej; Duke paraqitur me kujdes shpenzimet totale të udhëtimeve (shpenzimet e qëndrimit dhe udhëtimit) të subjekteve të përfshira në procedurat e konfirmimit dhe ankimimit (avokatët dhe përkthyesit) në kuadër të përfaqësimit të pagesës nga shteti, të cilat rezultojnë në shumën 2.160.000 euro për çdo procedurë, për një total prej 4.320.000 euro në vit'. Në shumëzim për pesë vite, bëjnë 19,4 milionë euro."

"Mund të vazhdojë për faqe dhe faqe – dhe numri i ardhshëm i 'L'Espresso'-s do të ketë një shërbim të dedikuar tërësisht marrëveshjes me Shqipërinë dhe anët e errëta të saj të shumta – por kjo është mjaft për të cilësuar këtë iniciativë të qeverisë Meloni si e dyshimtë ekonomikisht dhe, më keq akoma, njerëzisht. Po aq sa Gjykata Kushtetuese e Shqipërisë ka marrë tre muaj për të shqyrtuar ankesat e opozitarëve. Sa pak minuta janë të mjaftueshme për t’u tronditur përballë raportit teknik të Drejtorisë së Përgjithshme të Shtetit".

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese