Hapësire reklamuese

Politikë

Lajm i madh për Shqipërinë, Banka Europiane jep 100 milionë euro për linjën hekurudhore Vorë-Hani i Hotit

Shkruar nga Newsbomb
Lajm i madh për Shqipërinë, Banka Europiane jep 100 milionë

Linja e re hekurudhore Vorë-Hani i Hotit ka marrë dritën jeshile nga Bashkimi Europian për të nisur punimet, pasi Banka Europiane e Investimeve ka zhbllokuar një hua të konsiderueshme prej 100 milionë eurosh për t'i dhënë sistemit hekurudhor të Shqipërisë një përmirësim të madh.

Degëzimi i Bankës Evropiane të Investimeve, EIB Global ka njoftuar se paratë po shkojnë drejtpërsëdrejti në përmirësimin e linjës hekurudhore që shtrihet 120 km nga Vora deri në Han të Hotit, pikërisht përballë kufirit malazez.

Projekti përfshin një pjesë të madhe të veprimeve të Bashkimit Europian për të vendosur infrastrukturën hekurudhore në Ballkanin Perëndimor në rrugën e shpejtë drejt lidhjeve më të mira ekonomike, tregtisë dhe transportit miqësor ndaj mjedisit.

Kjo përzierje financimi përfshin kredinë e EIB, plus 126 milionë euro grant nga BE-ja përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor dhe 98.75 milionë euro kredi nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim. Marrëveshja u vulos në një ceremoni në Tiranë, duke përfshirë nënpresidentin e EIB Kyriacos Kakouris dhe kryeministrin e Shqipërisë Edi Rama.

“Ky projekt është dëshmi e asaj që ne mund të bëjmë kur bashkojmë forcat nën flamurin e Ekipit të Evropës. Ne jemi të vendosur të forcojmë lidhjet midis Shqipërisë, fqinjëve të saj dhe BE-së. Ne po hapim rrugën për një rrjet hekurudhor më të zgjuar, më të fortë dhe më gjithëpërfshirës.

Si banka kryesore për veprimet klimatike në BE, ne jemi të gjithë në lëvizjen e Shqipërisë dhe hekurudhave të rajonit drejt së ardhmes", është shprehur Kyriacos Kakouris, i ngarkuar me mbikëqyrjen e investimeve të Bankës në Ballkanin Perëndimor.

Belinda Balluku, zëvendëskryeministrja dhe Ministrja e Infrastrukturës dhe Energjisë së Shqipërisë, është shprehur se kjo linjë e re hekurudhore nuk ëhstë vetëm një fitore për Shqipërinë, por për të gjithë rajonin.

“Kjo linjë hekurudhore nuk është vetëm një fitore për Shqipërinë; është një fitore për të gjithë rajonin, duke e bërë më të lehtë lëvizjen e njerëzve dhe mallrave dhe duke i dhënë një shtysë të fortë rritjes ekonomike. Me linjën Tiranë-Durrës që tashmë ka vendosur ritmin, kjo shtrirje e re Vorë-Hani i Hotit është hapi tjetër i madh i qeverisë sonë në transportin hekurudhor. Ne po e llogarisim BEI si një aleat kyç në drejtimin e ambicieve tona strategjike të infrastrukturës", është shprehur Belinda Balluku.

Projekti do të lidhë linjën hekurudhore, do t'u japë një pamje të re 12 stacioneve, do të prezantojë teknologji të avancuara të komunikimit dhe sinjalit dhe do të rrisë sigurinë. Këto ndryshime janë vendosur për të rritur shpejtësinë e trenit në 120 km/h, duke e bërë lëvizjen e pasagjerëve dhe mallrave shumë më efikase. Kjo linjë nuk është si çdo linjë - ajo është pjesë e Korridorit Mesdhetar TEN-T të ligës së madhe dhe është i vetmi rrjet hekurudhor që lidh Shqipërinë me pjesën tjetër të Evropës.

“Ndërsa Shqipëria dhe rajoni po bëjnë hapa drejt integrimit në BE, përfitimet kanë filluar të vijnë. Linja e rinovuar Vorë-Hani i Hotit do të thotë udhëtim më i shpejtë dhe më i sigurt për ngarkesat dhe njerëzit përgjatë Adriatikut. Ajo po rrit lidhjet dhe tregtinë në Shqipëri dhe më gjerë, plus është një hap solid drejt një Shqipërie më të gjelbër", është shprehur André Rizzo nga Delegacioni i BE-së.

Deri më sot, EIB ka hedhur mjaft investime financiare pas projekteve hekurudhore të Ballkanit Perëndimor, me një shifër mbi 1.7 miliardë euro në rajon dhe 40 miliardë euro në nivel global gjatë dhjetë viteve të fundit.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese