Tirana
overcast clouds
7.5 ° C
7.5 °
7.5 °
61 %
3.1kmh
90 %
Mar
7 °
Mër
10 °
Enj
11 °
Pre
10 °
Sht
8 °
E martë, 7 Dhjetor, 2021
spot_img

Laboratorët e Covid jepnin përgjigje false, në Shqipëri asnjë nuk është akredituar nga DPA, i ka licencuar Komiteti i Ekspertëve

digitalb
spot_img
spot_img

Lajme të ngjashëm

Në Shqipëri nuk ka asnjë laborator mjekësor të akredituar nga DPA për testimin Covid-19, por janë licencuar nga Ministria e Shëndetësisë.

“Përjashtimi i Drejtorisë së Përgjithshme të Akreditimit ka sjellë pasoja të mungesës së vërtetësisë së analizave, pasi nuk ka marrë pjesë në akreditimin e aparaturave laboratorike të përdorura për këtë qëllim. Marrja e kompetencave nga Komiteti i Ekspertëve dhe MSHMS-ja, ka sjellë përjashtim të padrejtë të DPA-së duke cenuar vërtetësinë e të dhënave laboratorike për Covid-19.”

Kjo ka qenë gjetja e KLSH për laboratorët mjekësor të cilët janë licencuar për testimin Covid-19. Sot që flasim janë të licencuar nga MSH rreth 12 laboratorë në sistemin shëndetësor privat, licencim që ka filluar në 30/7/ 2020.

Drejtoria e Përgjithshme e Akredirimit (DPA) pranë Ministrisë së Ekonomisë akrediton sipas standarteve ISO përkatëse laboratorët testues/kalibrues/mjekësor.

Standarti ISO për akreditimin e Laboratorëve mjekësor ISO 15189 ka standarte të caktuara menaxheriale dhe teknike për ruajtjen e cilësisë së shërbimeve laboratorike dhe në gjithë botën është  opsionale jo detyrues akreditimi .

Deri sot që flasin DPA nuk ka hartuar akoma politikat e duhura dhe të ketë ekspertizën e caktuar për të akredituar laboratorët mjekësor të licenciar mga MSH të testimit Covid-19 .

Pra deri sot që flasim DPA e ka të pamundur akreditimin e laboratorëve mjekësore të testimin Covid-19.

Është disi absurde “vëzhgimi apo shkelja “e gjetur nga KLSH mbi cilesinë e shërbimit në këto laboratorë që është përjashtuar DPA, e cila deri më sot nuk i akrediton dot këta laboratorë për shkak së ajo nuk ka akoma polititikat e miratuara per testimin Covid-19.

5f61eb2a2400001f101ed5ca
spot_imgspot_img

Më shumë

spot_img
digitalb
spot_img
spot_img