Hapësire reklamuese

Aktualitet

Kazerma e Cerenit, media e huaj jehonë ideve të Ismetit

Shkruar nga Newsbomb

Kazerma e Cerenit, një ish-instalacion ushtarak i kthyer në biznes agroturistik dhe destinacion gastronomik, po bën zhurmë në industrinë e turizmit në Shqipëri. Pronë e sipërmarrësit vizionar Ismet Shehu, Kazerma e Cerenit është biznesi i parë agroturistik jeshil në Shqipëri në Ballkanin Perëndimor, duke përdorur energji rinovueshme dhe praktika bujqësore qëndrueshme.

E ndërtuar në vitin 1975 si Kazerma Ushtarake 3700, Kazerma e Cerenit ishte një instalacion ushtarak i fshehur që strehoi raketat kineze OQ-2 dhe OQ-4. Pas kalimit të një periudhe të trazuar civile në vitin 1997, kazerma mbeti e papërdorur deri në transformimin e saj në një biznes agroturistik në vitin 2020.

Transformimi i Kazerma e Cerenit u realizua me ndërhyrje minimale, duke ruajtur identitetin e çdo ndërtese dhe duke shfaqur artifakte të rralla ushtarake nga periudha komuniste. Salla e ngrënies dhe dhomat e strehimit u mbajtën sa më pranë gjendjes së tyre origjinale, me hapësira bashkëkohore të krijuara për përpunimin e ushqimit. Një përvojë unike kulinarie dhe kulturore.

Sot, Kazerma e Cerenit u ofron vizitorëve një kombinim unik të historisë, qëndrueshmërisë, kulturës lokale dhe kuzhinës jashtëzakonisht të mirë. Biznesi agroturistik krenohet me një gamë të gjerë të frutave dhe perimeve të rritura organikisht, si dhe pjata tradicionale shqiptare të përgatitura nga përbërës të mbledhur lokalisht.

Duke vënë theksin te qëndrueshmëria, Kazerma e Cerenit udhëheq ekoturizmin në Shqipëri. Përdoren gjerësisht panelet diellore, duke kontribuar në reduktimin e emetimit të karbonit dhe nxitjen e përdorimit të energjisë rinovueshme.

Suksesi i Kazerma e Cerenit mund të shërbejë si një burim inspirues për vende të tjera për të eksploruar mënyra inovative të përdorimit të vendeve historike për një të ardhme më të qëndrueshme. Duke ruajtur rëndësinë historike dhe duke kontribuar në zhvillimin e ekoturizmit dhe industrisë së kuzhinës në Shqipëri, Kazerma e Cerenit e ka kthyer veten një simbol të transformimit të jashtëzakonshëm.

Vizioni dhe udhëheqja e Shehut jo vetëm kanë transformuar një ish-instalacion ushtarak, por kanë kontribuar edhe në rritjen e industrisë së turizmit në Shqipëri. Kazerma e Cerenit është një destinacion i detyrueshëm për ata që dëshirojnë të përjetojnë historinë e pasur, kulturën dhe kuzhinën e Shqipërisë në një mënyrë të qëndrueshme dhe inovative.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese