Hapësire reklamuese

Bota

I gjithë New York-u peshon 764 milionë ton, po fundoset me 1-2 milimetra në vit

Shkruar nga Newsbomb
I gjithë New York-u peshon 764 milionë ton, po fundoset me 1-2

Qyteti i New York në SHBA po fundoset.

Studimi është publikuar në revistën Earth’s Future nga një ekip ekspertësh në Universitetin e Rhode Island, i udhëhequr nga gjeologu Tom Parsons, deormimi i tokës si pasojë e qiellgërvishtëseve në Neë York, është hartuar duke krahasuar të dhënat satelitore me modelet gjeologjike të nëntokës.

Nga ky studim ka rezultuar se New York, një nga qytetet më të mëdha në SHBA, po fundoset 1-2 milimetra në vit, duke rritur rrezikun e përmbytjeve në terma afatgjatë.

Studiuesit llogaritën se pesha e më shumë se një million ndërtesave në Neë York është rreth 764 milionë ton. Më pas ata e ndanë qytetin në një rrjet katrorësh me gjatësi 100 metra dhe e shndërruan masën e ndërtesave në presion në rënie, duke marrë parasysh forcën gravitacionale.

Këto të dhëna janë futur në modele që riprodhojnë gjeologjinë komplekse të nëntokës, të përbërë kryesisht nga rëra, llumi, sedimentet argjilore dhe shkëmbore.

Ekspertët ishin në gjendje të konfirmonin se New York është i ndërtuar mbi një subtrakt që reagon ndryshe ndaj peshës së ndërtesave.

Tokat më të pasura me sedimente argjilore dhe mbushje artificiale janë më të prirura ndaj fundosjes, me një vlerë mesatare prej 294 milimetra të matur në pjesën e poshtme të Manhatan-it. Dherat më elastikë arrijnë të rikuperohen pas ndërtimit të pallateve, ndërsa nënshtresa më shkëmbore në të cilën janë ndërtuar shumë qiellgërvishtëse nuk lëviz shumë.

Duke krahasuar këto të dhëna me matjet satelitore të lartësisë së tokës, studiuesit kanë zhvilluar një hartë të re dhe më të detajuar të fundosjeve në New York.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese