Hapësire reklamuese

Aktualitet

Gjykata Kushtetuese rrëzon Shoqatën e Bashkive, certifikon zgjedhjet e 30 qershorit

Shkruar nga Newsbomb
Gjykata Kushtetuese rrëzon Shoqatën e Bashkive, certifikon zgjedhjet e

Gjykata Kushtetuese ka rrëzuar Shoqatën e Bashkive, duke certifikuar kështu zgjedhjet e 30 qershorit 2019.

Me këtë vendim GJK ka rrëzuar kërkesën e Shoqatës së Bashkive, drejtuar nga Voltana Ademi dhe mbështetur nga presidenti Ilir Meta, për shpalljen të pavlefshëm të zgjedhjeve të 30 qershorit dhe mbajtjen sërish të zgjedhjeve lokale.

Pas shqyrtimit të padisë së bërë nga  Shoqata e Bashkive, administrimit të opinionit të Komisionit të Venecias dhe dëgjimit të palëve dy ditë më parë, sot vendosi që të rrëzonte ankesën duke njohur si të ligjshëm procesin.

Më herët Komisioni i Venecias në draft-opinionin për zgjedhjet e 30 qershorit shprehej që edhe pse zgjedhjet u bënë me një forcë politike duke qenë se opozita bojkotoi, ishin në rrugën e duhur.

Njoftim nga Gjykata Kushtetuese:

Gjykata Kushtetuese e Republikës së Shqipërisë mori në shqyrtim në seancat plenare publike në datat 23.06.2021 dhe 02.11.2021 çështjen me palë kërkuese Shoqata e Bashkive të Shqipërisë, me objekt:

1. Konstatimin antikushtetues të zgjedhshmërisë/procesit zgjedhor të zhvilluar në 30 qershor 2019 për zgjedhjen e organeve të qeverisjes vendore, të kryetarëve të bashkive dhe anëtarëve të këshillave bashkiakë, dhe si rrjedhojë konstatimin antikushtetues të zgjedhjes së anëtarëve të këtyre organeve.

2. Verifikimin e kushtetutshmërisë së veprimtarisë së partisë Bindja Demokratike në lidhje me regjistrimin e saj në gjykatë dhe zgjedhjet e datës 30 qershor 2019.

Gjykata Kushtetuese, pasi dëgjoi palët ndërgjygjëse në gjykimin kushtetues, mori në shqyrtim opinionin amicus curiae të Komisionit të Venecies,

VENDOSI:

- Rrëzimin e kërkesës.

Vendimi përfundimtar do të shpallet i arsyetuar brenda afateve ligjore të parashikuara nga ligji nr. 8577, datë 10.02.2000 “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”, i ndryshuar.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese