Hapësire reklamuese

Rajoni

Freedom House: Shqipëria dhe Kosova, vende pjesërisht të lira

Shkruar nga Newsbomb

Në raportin e fundit të organizatës Freedom House, të publikuar këtë mesjavë, Shqipëria dhe Kosova janë radhitur mes vendeve pjesërisht të lira për vitin 2014. Këtë vit, Kosova u përfshi për herë të parë mes vendeve me demokraci elektorale, falë zgjedhjeve relativisht të suksesshme të qershorit dhe marrëveshjes politike për qeverinë e koalicionit.

Freedom House në këtë raport ka bërë vlerësimin e shkallës së lirisë në 195 shtete dhe 15 territore gjatë vitit 2014, duke notuar nga 1 deri në 7 të drejtat politike dhe liritë civile të secilit vend. Nota 1 përfaqëson liritë më të mëdha, ndërsa 7-shi mungesën e tyre.

Nga vendet e rajonit, në kategorinë e vendeve pjesërisht të lira hyn edhe Shqipëria, Bosnja e Hercegovina dhe Maqedonia, kurse në grupin e vendeve të lira është radhitur Serbia, Mali i Zi dhe Kroacia. Në aspektin global, taktikat më agresive nga regjimet autoritare dhe shtimi i numrit të sulmeve terroriste thuhet t’i kenë kontribuuar një rënieje shqetësuese të lirive në botë në vitin 2014.

Freedom House në këtë kuadër veçon ndërhyrjen e Rusisë në Ukrainë, fushatën e intensifikuar të presidentit turk Recep Tayyip Erdogan kundër lirisë së medias dhe shoqërisë civile dhe centralizimin e mëtejmë të autoritetit në Kinë.

Raporti gjithashtu ka veçuar edhe ndikimin që terrorizmi ka pasur në lirinë e vendeve gjatë 2014-s. Nga Afrika Perëndimore, Lindja e Mesme e deri te Azia Jugore, Freedom House vlerëson se forcat radikale xhihadiste kanë përfshirë qeveritë lokale dhe popullatën.

Ndikimi i tyre në vendet si Iraku, Siria, Pakistani dhe Nigeria "ka qenë shkatërrues, me masakrim të forcave të sigurisë dhe civilëve, marrje pengjesh dhe vrasje të pakicave fetare".

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese