Hapësire reklamuese

Aktualitet

Europol operacion për makinat e vjedhura: 400 oficerë në Shqipëri dhe rajon

Shkruar nga Newsbomb

Agjencia e Bashkimit Evropian për Bashkëpunimin në Zbatimin e Ligjit (Europol) ka mbështetur një operacion të udhëhequr nga Frontex, për gjetjen e makinave të vjedhura, pjesëve të tyre dhe mjeteve të tjera motorike, për t'ua kthyer më pas pronarëve në vendet e BE.

Operacioni i koduar "Mobile 6" u zhvillua në tetor 2023 në kufijtë tokësorë të jashtëm të BE-së, si dhe në vendndodhjet kufitare në Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, Kosovë, Moldavi, Mal të Zi, Maqedoninë e Veriut dhe Serbi.

Ai përfshiu rreth 400 oficerë të zbatimit të ligjit nga 25 vende, të cilët kryen kontrolle të hollësishme në disa vende, raporton newsbomb.al.

[caption id="attachment_751691" align="alignnone" width="1100"]Nje oficer i Policise polake kontrollon numrin e shasise se nje mjeti te dyshuar Nje oficer i Policise polake kontrollon numrin e shasise se nje mjeti te dyshuar[/caption]

Europol dhe INTERPOL mbështetën operacionin e drejtuar nga Frontex, duke ofruar ekspertizë dhe akses në bazat e tyre të të dhënave. Ky bashkëpunim mundësoi gjetjen e 505 makinave të vjedhura, rreth 2,000 pjesëve të vjedhura të automjeteve, 16 varkave, 32 motorëve varkash dhe 248 dokumenteve të falsifikuara.

Gjithashtu, autoritetet pjesëmarrëse identifikuan 209 kontrabandistë emigrantë.

Forcat e rendit identifikuan një sërë taktikash kriminale gjatë operacionit, duke përfshirë disa raste që përfshijnë të ashtuquajturat 'makina të klonuara'. Kriminelët përdorin letrat e identitetit që i përkasin një automjeti tjetër, zakonisht një makinë të shkatërruar, të së njëjtës markë, model dhe ngjyrë.

[caption id="attachment_751694" align="alignnone" width="1101"]Nje pike kontrolli e ngritur per verifikimin e origjines se mjeteve Nje pike kontrolli e ngritur per verifikimin e origjines se mjeteve[/caption]

Dokumentet u paraqiten autoriteteve në rast të një procedure kontrolli kufitar lidhur me kërkimin e një makine të vjedhur, raporton newsbomb.al.

Operacioni u zhvillua nën ombrellën e EMPACT, Platformës Multidisiplinare Evropiane Kundër Kërcënimeve Kriminale, e cila trajton kërcënimet më të rëndësishme që vijnë nga krimi i organizuar dhe serioz ndërkombëtar që prek BE-në.

Vendet pjesëmarrëse:

  1. Shtetet Anëtare të BE-së: Austria, Bullgaria, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Estonia, Franca, Greqia, Gjermania, Italia, Letonia, Lituania, Holanda, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Spanja
  2. Vendet jashtë BE-së: Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova*, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Serbia

[caption id="attachment_751696" align="alignnone" width="1098"]Nje varke e sekuestruar nga forcat e rendit Nje varke e sekuestruar nga forcat e rendit[/caption]

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese