Hapësire reklamuese

Rajoni

Departamenti i Shtetit shpall non-grata të reja, mes tyre dhe ish-kryetari i bashkisë

Shkruar nga Newsbomb
Departamenti i Shtetit shpall non-grata të reja, mes tyre dhe ish-kryetari

Departamenti Amerikan i Shtetit shpall sot emërimin publik (non-grata) të ish-kryeprokurores speciale të Maqedonisë së Veriut, Katica Janeva; kryetari aktual i Karposhit, Maqedonia e Veriut, Stevço Jakimovski; dhe ish-kryetari i Kaçanikut të Kosovës, Xhabir Zharku.

Veprimet e tyre minuan sundimin e ligjit dhe besimin e publikut në institucionet demokratike dhe proceset publike të qeverive të tyre përkatëse, thotë DASH.

Në cilësinë e saj zyrtare si ish-kryeprokurore speciale e Maqedonisë së Veriut, Janeva është përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e ndikimit të saj politik dhe pushtetit zyrtar për përfitime personale. Ka informacione të besueshme që Janeva ka kërkuar dhe ka pranuar ryshfet për të ndikuar në një prokurori nën kompetencën e saj.

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Karposhit, Maqedonia e Veriut, Jakimovski është përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij zyrtare për të ndërhyrë në zhvillimin urban dhe proceset e prokurimit për të përfituar veten dhe bashkëpunëtorët e tij.

Në cilësinë e tij zyrtare si kryetar i komunës së Kaçanikut, Kosovë, Zharku është përfshirë në akte korruptive, duke përfshirë përdorimin e pozitës së tij për të ndërhyrë në proceset e prokurimit për të lejuar në mënyrë të paligjshme ndërtimin në pronën në pronësi të komunës, për të përfituar vetë dhe bashkëpunëtorët e tij.

Përveç Janevës dhe Jakimovskit, Departamenti i Shtetit po cakton anëtarët e familjes së tyre të ngushtë – dy djemtë e rritur të Jakimovskit, Goce Jakimovski dhe Damjan Jakimovski, dhe bashkëshortin dhe djalin e rritur të Janevës, Venci Janev dhe Lazar Janev. Këto veprime i bëjnë Janevën, Jakimovskin, Zharkun dhe anëtarët e familjes së tyre të ngushtë në përgjithësi të papërshtatshëm për të hyrë në Shtetet e Bashkuara.

Këto emërtime riafirmojnë përkushtimin e SHBA-së për të mbështetur sundimin e ligjit dhe forcimin e institucioneve demokratike në të gjithë Ballkanin. Departamenti do të vazhdojë të përdorë të gjitha autoritetet në dispozicion për të promovuar llogaridhënien për aktorët e korruptuar në rajon dhe globalisht.

Këto përcaktime janë bërë sipas seksionit 7031(c) të Aktit të Ndarjeve të Ndarjeve të Departamentit të Shtetit, Operacioneve të Jashtme dhe Programeve të Përafërta, 2023, siç parashikohet nga Akti i Ndarjeve të Vazhduara.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese