Hapësire reklamuese

Bota

Çfarë është "sëmundja X”? Epidemiologët japin alarmin për një pandemi të re vdekjeprurëse

Shkruar nga Newsbomb
Çfarë është "sëmundja X”?

Organizata Botërore e Shëndetësisë ka një listë të "viruseve prioritare" që mund të shkaktojnë pandeminë e ardhshme vdekjeprurëse.

Shumica e këtyre sëmundjeve janë tashmë të njohura, Ebola, SARS dhe Zika, të cilat kanë qenë në “heshtje” vitet e fundit, por në listën e OBSH-së është edhe një virus me emrin e tmerrshëm “Sëmundja X”. Termi "Sëmundja X" përdoret nga OBSH si një zëvendësues për të përshkruar një sëmundje që është e panjohur për shkencën mjekësore.

Dhe si një sëmundje pavarësisht nëse është një virus, baktere, ose diçka tjetër ka shumë të ngjarë që nuk ka vaksina ose trajtime të disponueshme.

“Ky është një skenar për të cilin duhet të përgatitemi. Kjo është sëmundja X”, tha epidemiologu i shquar amerikan Dr. Richard Hatchet.

Skenarët për origjinën e viruseve "sëmundja X"  ose “zombi”

Epidemiologët besojnë se sëmundja e radhës X do të jetë zoonotike, që do të thotë se do të vijë nga kafshë të egra ose shtëpiake dhe më pas do të përhapet dhe infektojë popullatën. Ebola, HIV/AIDS dhe COVID-19 ishin epidemi zoonotike.

"Lëshimi i viruseve të tilla, qoftë përmes aksidenteve laboratorike ose si një akt bioterrorizmi, mund të çojë në një sëmundje fatale X dhe është cilësuar si një rrezik global," thonë shkencëtarët .

Një burim tjetër i mundshëm mund të jenë viruset "zombie" që janë bllokuar me shekuj, por që po çlirohen nga një klimë që po ngroh.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese