Hapësire reklamuese

Bota

Sot, dita më e gjatë e vitit në vendet e hemisferës veriore

Shkruar nga Newsbomb
Sot, dita më e gjatë e vitit në vendet e hemisferës veriore
Solstici veror në Salisbury, Angli, më 21 qershor 2023. © Credits Kin Cheung/Associated Press

Sot, një gjysma veriore e planetit tonë ka përjetuar solsticin e verës. Ka qenë dhe vazhdon të jetë dhe për pak orë dita më e gjatë e vitit në veri të Ekuatorit, shkencërisht është fillimi i verës.

Toka ka një solstic çdo gjashtë muaj, në qershor dhe në dhjetor. Në solsticin e verës, dielli shfaqet në një pikë më të lartë në qiell në të njëjtën kohë çdo ditë derisa të arrijë pikën e tij maksimale.

Pas solsticit të verës, ditët do të shkurtohen. Dielli do të shfaqet më poshtë në qiell çdo ditë deri në solsticin e dimrit, më 21 dhjetor.

Sipas Shërbimit Kombëtar të Motit, solstici veror ka ndodhur në orën 16:51 me orën Lindore. Ky është momenti gjatë ditës kur dielli arrin pikën e tij më veriore në qiell gjatë vitit.

Pse kemi solstiqe?

Lartësia e diellit në qiell ndryshon çdo ditë sepse Toka rrotullohet në një bosht që është anuar 23.5 gradë larg nga vertikali. Kjo do të thotë se në varësi të kohës së vitit, hemisferat anojnë ose drejt ose larg diellit.

Kjo është ajo që i jep Tokës stinët e saj: Kur gjysma veriore e planetit anon drejt diellit, ajo përjeton verën; në të njëjtën kohë, gjysma jugore e planetit anon nga dielli dhe është në dimër. Është një mister pse Toka është e kënduar në këtë mënyrë, megjithëse disa astronomë besojnë se animi i saj hapi rrugën për ekzistencën e jetës.

Në hemisferën veriore, solstici veror ndodh kur animi i Tokës drejt diellit është më i madh. Pavarësisht kësaj, temperaturat më të nxehta të vitit zakonisht ndodhin disa javë më vonë, në korrik ose gusht, sepse kërkon kohë që rrezet e diellit të ngrohin planetin tonë.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese