Hapësire reklamuese

Bota

Liderët e G7-ës pajtohen t’i japin Ukrainës miliarda dollarë duke përdorur asetet e ngrira ruse

Shkruar nga Newsbomb

Liderët e G7-ës pajtohen t’i japin Ukrainës miliarda

Udhëheqësit e grupit të shtatë vendeve të pasura demokratike kanë rënë dakord të krijojnë një hua prej 50 miliardë dollarësh për të ndihmuar Ukrainën në luftën e saj për mbijetesë, e cila do të përdorte si kolateral interesin e fituar nga fitimet nga asetet e ngrira të bankës qendrore të Rusisë.

Detajet e marrëveshjes ishin ende duke u përpunuar ndërsa liderët e G7 u mblodhën për një samit në Itali, por paratë mund të arrijnë në Kiev para fundit të vitit. Kjo është sipas një zyrtari francez i cili konfirmoi marrëveshjen të mërkurën përpara një njoftimi zyrtar në samit. Ja se si do të funksiononte plani:

Nga do të vinin paratë?

Shumica e parave do të jepeshin në formën e një kredie nga qeveria e SHBA-së, e cila do të mbështetej nga fitimet e papritura të fituara nga afërsisht 300 miliardë dollarë në asete të pamobilizuara ruse. Shumica dërrmuese e parave mbahen në vendet e Bashkimit Evropian.

Një zyrtar francez tha se ndërsa kredia do të ishte kryesisht e garantuar nga SHBA, ajo mund të "mbushet" me para evropiane ose kontribute të tjera kombëtare.

Pse të mos i jepni Ukrainës asetet e ngrira?

Kjo është shumë më e vështirë për të bërë.

Për më shumë se një vit, zyrtarë nga shumë vende kanë debatuar ligjshmërinë e konfiskimit të parave dhe dërgimit të tyre në Ukrainë.

SHBA dhe aleatët e saj ngrinë menjëherë çdo aset të bankës qendrore ruse në të cilën kishin akses kur Moska pushtoi Ukrainën në vitin 2022 – në thelb, paratë që mbaheshin në banka jashtë Rusisë.

Asetet janë të palëvizshme dhe nuk mund të aksesohen nga Moska – por ato ende i përkasin Rusisë.

Ndërsa qeveritë në përgjithësi mund të ngrijnë pronat ose fondet pa vështirësi, kthimi i tyre në asete të konfiskuara që mund të përdoren për të mirën e Ukrainës kërkon një shtresë shtesë të procedurës gjyqësore, duke përfshirë një bazë ligjore dhe gjykim në gjykatë.

Pra, Bashkimi Evropian në vend të kësaj ka lënë mënjanë fitimet e papritura që gjenerohen nga asetet e ngrira. Kjo tenxhere me para është më e lehtë për t'u aksesuar.

Më vete, SHBA në fillim të këtij viti miratoi një ligj të quajtur Akti REPO - shkurt për Aktin e Rindërtimit të Prosperitetit Ekonomik dhe Mundësisë për Ukrainasit - që lejon administratën e Biden të konfiskojë 5 miliardë dollarë në asetet shtetërore ruse të vendosura në SHBA dhe t'i përdorë ato për përfitime. të Kievit. Kjo marrëveshje është ende duke u përpunuar.

Si mund të përdoret kredia - dhe sa shpejt?

Do të jetë në dorën e ekspertëve teknikë që të punojnë me detajet.

Por këshilltari amerikan për sigurinë kombëtare, Jake Sullivan, tha të mërkurën se qëllimi është "t'i sigurojë Ukrainës burimet e nevojshme tani për energjinë e saj ekonomike dhe nevojat e tjera, në mënyrë që ajo të jetë e aftë të ketë qëndrueshmërinë e nevojshme për t'i bërë ballë agresionit të vazhdueshëm të Rusisë".

Një tjetër synim është që të çohen shpejt paratë në Ukrainë.

Zyrtari francez, i cili nuk ishte i autorizuar të emërohej publikisht sipas politikës presidenciale franceze, tha se detajet mund të përpunoheshin "shumë shpejt dhe në çdo rast, 50 miliardë dollarë do të disbursohen përpara fundit të vitit 2024".

Përtej kostove të luftës, nevojat janë të mëdha. Vlerësimi më i fundit i dëmit të Ukrainës nga Banka Botërore , i publikuar në shkurt, vlerëson se kostot për rindërtimin dhe rimëkëmbjen e vendit janë 486 miliardë dollarë gjatë 10 viteve të ardhshme.

Lëvizja për të zhbllokuar asetet e Rusisë vjen pas një vonese të gjatë nga Kongresi amerikan në miratimin e ndihmës ushtarake për Ukrainën.

Në një ngjarje të Këshillit Atlantik që parashikonte samitin e G7, ish-ambasadori i SHBA-së në Ukrainë, John Herbst tha "fakti që financimi amerikan nuk është mjaft i besueshëm është një arsye shtesë shumë e rëndësishme për të shkuar në atë rrugë".

Kush do të ishte në grep në rastin e një mospagimi?

Nëse Rusia rifitonte kontrollin e aseteve të saj të ngrira ose nëse fondet e bllokuara nuk po gjeneronin interes të mjaftueshëm për të shlyer kredinë, "atëherë lind çështja e ndarjes së barrës", sipas zyrtarit francez.

Se kush do ta mbajë barrën mbetet ende për t'u zgjidhur, tha zyrtari.

Max Bergmann, drejtor i Programit të Evropës, Rusisë dhe Euroazisë në Qendrën për Studime Strategjike dhe Ndërkombëtare, tha javën e kaluar se kishte shqetësime midis ministrave evropianë të financave se vendet e tyre "do të lihen të mbajnë thesin nëse Ukraina dështon".

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese