Hapësire reklamuese

Bota

Erdogan nuk heq dorë, përgatit ligjin për t'u mësuar nxënësve 'Atdheu blu'

Shkruar nga Newsbomb

Erdogan nuk heq dorë, përgatit ligjin për t'u mësuar
Qeveria e Rexhep Tajip Erdogan  po përgatit një ligj që do t'u mësojë fëmijëve të shkollës " Atdheun Blu " dhe Kuranin, duke shkaktuar një reagim të ashpër nga opozita turke.

Sipas një raporti të edicionit grek të Deutsche Welle, partia kryesore opozitare, Partia Popullore Republikane (RPK) ka hedhur poshtë plotësisht kurrikulën e re për arsimin fillor dhe të mesëm të detyrueshëm në Turqi, e cila është në fazën e konsultimit publik.

Zyrtarë të lartë dhe deputetë të partisë zhvilluan një marsh proteste nga Kuvendi Kombëtar i Turqisë drejt Ministrisë së Arsimit Kombëtar. "Ne kemi ardhur të shprehim kundërshtimin tonë ndaj këtij modeli arsimor, i cili u hartua me dyer të mbyllura dhe që ata po ia imponojnë Turqisë si "Model arsimor i shekullit të Turqisë", duke i shërbyer obsesioneve të tyre ideologjike," tha nënkryetari i PLK-së Swat. Ozzandas. “Ajo që u nevojitet fëmijëve tanë është edukimi shkencor, laik dhe modern.

Mësimi për “Atdheun Blu”

Megjithatë, që nga dita kur AKP-ja mori pushtetin, çdo ministër arsimi ka synuar ta heqë arsimin nga karakteri i tij kombëtar dhe ta lidhë atë me mendime fetare dhe reaksionare. “Programi i ri është më shumë një manifest edukativ anakronik sesa një plan i ri kurrikular”, i thonë ata partisë opozitare dhe bëjnë thirrje për heqjen e tij.

Kurrikula e re përfshin mësimin e doktrinave të reja, si Atdheu Blu dhe Deti i Ishujve, megjithatë kritikohet ashpër si një përpjekje për të "islamizuar" arsimin dhe për të shfuqizuar modelin arsimor laik kemalist. Dhe për shkak se i hap rrugën ndërhyrjes së urdhrave fetarë në sistemin arsimor,

kritikët e qeverisë flasin për "barazim të programit arsimor me shkollat ​​e mesme profesionale për imam, ku Drejtoria e Çështjeve Fetare ka një fjalë të fortë".

“Jashtë përmbajtjes” teoria e evolucionit në Turqi

Sipas programit të ri, studimet fetare dhe mësimi i gjuhës arabe do të zënë më shumë hapësirë ​​se kurset e turqishtes, matematikës, fizikës dhe shkencave shoqërore. Teoria e evolucionit të specieve nuk do të mësohet në lëndën e Biologjisë.

Ato fetare do të përfshijnë një mësim mbi jetën e Profetit, mësime Kurani, një mësim për ata që formësuan kulturën e Turqisë dhe një mësim mbi etikën dhe edukimin. të qytetarit.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese