Hapësire reklamuese

Aktualitet

Prindërit i çuan te gjyshja fëmijet me probleme, por sjellja e saj do të surprizojë gjithë lexuesit

Shkruar nga Newsbomb
Prindërit i çuan te gjyshja fëmijet me probleme, por sjellja e
Gjyshja heroinë, Mrika Rama

Mrika Rama, është gjyshja heroinë që kujdeset në mënyrë vetëmohuese për dy nipërit e saj me aftësi ndryshe. Erisian është nipi i gjyshe Mrikes, i cili ka pengesa në të folur, ndërsa Diona, mbesa e saj e bukur përballet me kufizimet fizike që kërkojnë fizioterapi.

Kur prindërit e Erisian dhe Dionës zbuluan se të dy fëmijët e tyre kishin probleme të theksuara, të cilat kërkonin kujdes dhe mbështetje të specializuar, duket sikur ato i dorëzohen gjendjes së tyre, pasi mungesa e mundësive ekonomike dhe resurseve të nevojshme, e pamundësonte për ta që të suportonin rrugëtimin e tyre.

E nga ana tjetër, gjyshe Mrika vendosi që të mos i dorëzohet fatit por ta luftojë atë, qëllimi i saj i vetëm është t’ju sigurojë nipit dhe mbesës një jetë normale, dhe pse jo të ndriçojë të ardhmen e tyre.

Ndonëse, jeta për të nuk ka qenë dhe aq e lehtë, pasi jetesa në një fshat të largët të Kurbinit dhe mungesa e resurseve të nevojshme apo edhe nevoja e specialistëve për t’ju ardhur në ndihmë fëmijëve të gjakut të saj, duket se nuk e kanë stepur atë, por i kanë dhuruar asaj një vendosmëri të jashtëzakonshme për të kërkuar ndihmën e nevojshme.

Një ditë, ndërsa shkonte për të marrë nipërit nga shkolla, Mrika mëson nga një prind tjetër për Qendrën e Kujdesit të Kurbinit, e cila është hapur me financimin e USAID dhe UNDP për familjet në nevojë. Ajo përshkruhet si një qendër mbështetjeje dhe fuqizimi për familje si e saja. Menjëherë pasi kontaktoi stafin e Qendrës, Mrika kishte një ndjenjë të re të shpresës dhe përkatësisë.

Mrika shoqëron çdo ditë Erisian dhe Dionën në Qendrën e Kujdesit. Me të mbërritur, ata priten nga profesionistë të përkushtuar që ofrojnë shërbime të përshtatura për të përmbushur nevojat e fëmijëve. Nëpërmjet terapisë së të folurit për Erisian dhe fizioterapisë për Dionën, vëllai dhe motra nisin një udhëtim rritjeje dhe zhvillimi që më parë konsiderohej i paarritshëm.

Ndërsa javët kthehen në muaj, Mrika vazhdon të dëshmojë drejtpërdrejt përparimin që bëjnë nipërit e saj nën drejtimin e ekspertëve të Qendrës. Me çdo seancë që kalon, Erisianit duket sikur lulëzon ndërsa mëson të artikulojë mendimet e tij dhe të shprehet me qartësinë e re. Në mënyrë të ngjashme, forca fizike dhe lëvizshmëria e Dionës po përmirësohen, duke e lejuar atë që të lundrojë në botë në pavarësinë dhe lirinë e sapogjetur.

"Çdo hap i vogël përpara flet për vendosmërinë dhe qëndrueshmërinë e Dionës. Unë dëshmoj përparim në të çdo ditë, ndërsa ajo fillon të fitojë kontrollin mbi lëvizjet e saj," thotë Drilona, ​​fizioterapistja e Qendrës së Rezistencës.

Megjithatë, për Mrikën, ndikimi i Qendrës së Kujdesit shtrihet përtej kufijve të dhomave të terapisë dhe klasave. Ajo ndez një pasion brenda saj për të mbrojtur pa u lodhur të drejtat dhe mirëqenien e të gjithë fëmijëve me aftësi të kufizuara në komunitetin e saj. Në bisedat me banorët e fshatit të saj, ajo bëhet një zë i shtuar për të kërkuar ndihmë dhe mbështetje, duke larguar stigmën dhe hezitimin që shpesh mbulon diskutimet rreth aftësisë së kufizuar.

Një ekip profesionistësh të përkushtuar, duke përfshirë logopedë, fizioterapistë, psikologë, punonjës socialë dhe mësues, ofrojnë shërbime thelbësore për fëmijët dhe grupet vulnerabël. 34 fëmijë me aftësi të kufizuara marrin mbështetje në Qendrën e Kujdesit, duke e kthyer atë në një vend të shenjtë shprese dhe mbështetjeje të re.

“Që nga hapja e Qendrës në tetor 2023, 104 individë kanë përfituar nga mbështetja multidisiplinare e kujdesit social,” thotë Edlira Papavangjeli, Menaxhere e Programit të PNUD. 

"Çdo fëmijë e meriton mundësinë për të hyrë në këto shërbime. Fillon me njohjen e Qendrës," thotë Mrika, me zërin e saj që kumbon vendosmëri. “Asnjë prind nuk duhet të ndihet i turpëruar apo i frikësuar të kërkojë ndihmë për fëmijën e tij. Këto shërbime në Qendrën e Kujdesit janë një mjet shpëtimi për fëmijët tanë dhe është detyra jonë të sigurojmë që çdo fëmijë të ketë akses në to”.

Fjalët e saj rezonojnë thellë brenda komunitetit, duke ndezur biseda dhe veprime frymëzuese midis prindërve dhe kujdestarëve. Nëpërmjet advokimit të saj, Mrika është bërë zëri i fortë i qendrës.

Në sytë e Mrika Ramës, udhëtimi nuk ka përfunduar. Megjithatë ajo mbetet plot shpresë se të dy nipërit e saj do të ecin përpara.

Prindërit i çuan te gjyshja fëmijet me probleme, por sjellja e

Qendra e Kujdesit në Kurbini është një nga tre qendrat e krijuar si pjesë e programit “Përmirësimi i Qëndrueshmërisë së Komunitetit”, financuar nga USAID/Shqipëri dhe zbatuar nga UNDP dhe drejtuar nga World Vision. Programi është i lidhur me përpjekjet e BE-së për mbrojtjen sociale dhe përfshirjen, duke ndihmuar në përmbushjen e detyrimeve të Shqipërisë.

Të vendosura strategjikisht në Kurbin, Durrës dhe Lezhë, këto Qendra Kujdesi identifikojnë dhe mbështesin gratë, vajzat, burrat dhe djemtë më të rrezikuar brenda bashkive të tyre përkatëse, duke siguruar që ato të mos mbeten pas.

Misioni i tyre është të lidhin këta individë me shërbimet ekzistuese dhe të advokojnë për burime shtesë. Shërbimet e ofruara në Qendrat e Kujdesit përfshijnë një spektër të gjerë, duke përfshirë mbështetjen psikosociale, terapinë e të folurit, fizioterapinë, programet passhkollore, prindërimin pozitiv, shërbimet celulare, aftësitë e jetës, fuqizimin ekonomik dhe mentorimin e punësimit. Mbështetja e urgjencës, rehabilitimit dhe riintegrimit u jepet atyre që vijnë nga nje e shkuar ku kanë pasur prezencë të dhunës në familje.

Nëse ndonjëherë e gjeni veten në nevojë për shërbime të kujdesit social, mos hezitoni t'i drejtoheni Qendrave të Kujdesit në Kurbin, Durrës dhe Lezhë. Aty do të merrni ndihmë të përkushtuar dhe profesionale.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese