Hapësire reklamuese

Aktualitet

Dënimi i Donald Trump dhe ndikimi në ekonominë tonë, a do ta "fshijë" Shqipërinë nga lista e investimeve dhëndri i tij Jared Kushner?

Shkruar nga Newsbomb
Dënimi i Donald Trump dhe ndikimi në ekonominë tonë, a do ta
Projekti per ishullin e Sazanit/ Kushner dhe Trump

Lidhjet e ish-presidentit amerikan Donald Trump dhe familjes së tij me Shqipërinë kanë tërhequr vëmendjen së fundmi, veçanërisht për shkak të projekteve të mëdha të zhvillimit që lidhen me Jared Kushner, dhëndrin e Trump.

Jared Kushner ka planifikuar disa projekte luksoze në Shqipëri, duke përfshirë ishullin Sazan dhe gadishullin Zvernec. Në Sazan, që dikur ishte një bazë ushtarake komuniste, synohet ndërtimi i një resorti turistik luksoz. Po ashtu, në Zvernec, pjesë e peizazhit të mbrojtur të Vjosë-Nartës, është planifikuar ndërtimi i disa hoteleve dhe vilave.

Këto projekte janë pritur me reagime të përziera. Ndërsa qeveria shqiptare, e kryesuar nga kryeministri Edi Rama, ka mirëpritur investimet, duke i konsideruar ato si mundësi për zhvillimin ekonomik dhe turizmin, ekspertët mjedisorë dhe opozita kanë shprehur shqetësime për ndikimin negativ në mjedis dhe për transparencën e procedurave.

Por, tashmë me shpalljen fajtor të Donald Trump mund të ketë të tjera zhvillime të rëndësishme dhe për investimin në vendin tonë.

Së pari, akuzat kundër Trump mund të dëmtojnë reputacionin e familjes së tij dhe të lidhjeve të tyre të biznesit, duke përfshirë projektet e Kushnerit në Sazan. Kjo mund të bëjë që investitorët dhe partnerët potencialë të jenë më të kujdesshëm ose të distancohen nga këto projekte për të shmangur çdo lidhje me çështje ligjore dhe skandale.

Së dyti, projekte të mëdha si ato të planifikuara nga Kushner mund të përballen me shtim të kontrolleve dhe mbikëqyrjes rregullatorë, veçanërisht nëse ka shqetësime për transparencën dhe ligjshmërinë e tyre. Akuzat kundër Trump mund të intensifikojnë këtë mbikëqyrje, duke bërë që autoritetet lokale dhe ndërkombëtare të jenë më vigjilente.

Së treti, në Shqipëri dhe rajon, investimet e mëdha të huaja shpesh lidhen ngushtë me stabilitetin politik dhe marrëdhëniet ndërkombëtare. Akuzat kundër një ish-presidenti amerikan mund të ndikojnë në mënyrën se si qeveritë dhe publiku shqiptar i shohin këto investime dhe lidhjet e tyre me politikën amerikane. Kjo mund të krijojë një mjedis më të paqëndrueshëm për realizimin e projekteve të Kushnerit.

Publiku shqiptar dhe grupet mjedisore tashmë kanë shprehur shqetësime për ndikimin mjedisor të projekteve në Sazan dhe Zvërnec. Akuzat dhe dënimi i Trump mund të forcojnë këto shqetësime dhe të rrisin presionin mbi autoritetet për të rishikuar ose bllokuar këto projekte.

Në përgjithësi, ndërsa projektet e Jared Kushner në Shqipëri kanë potencialin për të sjellë zhvillim ekonomik dhe turizëm, akuzat dhe dënimi i Trump mund të sjellin sfida të reja dhe të shtojnë kompleksitetin e realizimit të tyre.

©️Newsbomb.al

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese