Hapësire reklamuese

Social Bomb

7 shenja që tregojnë se keni mungesë magnezi

Shkruar nga Newsbomb
7 shenja që tregojnë se keni mungesë magnezi

Magnezi është një nga elementët më të rëndësishëm të dietës, i nevojshëm për funksionimin e qindra enzimave në trup dhe i rëndësishëm për funksionin e qetë të nervave dhe muskujve. Cilat janë shenjat paralajmëruese se kemi mungesë magnezi?

Mungesa e magnezit nuk është e lehtë për t'u diagnostikuar, por nëse paraqitni në baza kronike dy ose më shumë nga simptomat e mëposhtme, atëherë dyshimi se duhet të ekzaminoheni për mungesë magnezi rritet sipas dietologut klinik Dr. Natalie Butler.

Lodhja

Mund t'ia atribuoni lodhjen shumë arsyeve të tjera si stresi dhe gjumi i pamjaftueshëm, por duhet të kuptoni se edhe dieta luan një rol të rëndësishëm. Hulumtimet për gjendjen e lodhjes kronike zbulojnë se magnezi kontribuon në mënyrë ushqyese në luftimin e lodhjes. Veprimi i tij është për faktin se është i nevojshëm për prodhimin e energjisë. Çdo mungesë magnezi çon në një deficit në prodhimin e energjisë dhe ju bën të prirur ndaj lodhjes.

Inflamacion kronik

Magnezi luan një rol kyç në përgjigjen normale inflamatore të trupit. Kur nivelet e magnezit janë të ulëta, biomarkerët e inflamacionit si proteina C-reaktive (CRP) dhe interleukina-6 preken ndjeshëm. Në fakt, në një studim lidhur me dietën nordike, u tregua se një dietë e pasur me ushqime të pasura me magnez, si drithërat dhe perimet, çoi në një ulje të indeksit pro-inflamator (interleukin-1).

Pikat e sheqerit

Megjithëse nivelet e sheqerit në gjak padyshim ndikohen nga lloji i dietës, ato ndikohen edhe nga nivelet e magnezit. Kjo është për shkak se magnezi ndihmon trupin të metabolizojë glukozën dhe insulinën. Në fakt, një studim gjashtëvjeçar tregoi se nivelet e ulëta të magnezit në serum shoqëroheshin me rezistencën ndaj insulinës dhe rrezikun e prediabetit.

Ngërçet

Megjithëse mekanizmi i saktë nuk është kuptuar plotësisht, dihet se mungesa e magnezit shoqërohet me ngërçe në këmbë. Konsiderohet gjithashtu e dobishme në trajtimin e ngërçeve që janë simptomë e shtatzënisë.

Stresi dhe luhatjet e humorit

Magnezi është i rëndësishëm për rregullimin e dopaminës dhe serotoninës, dy neurotransmetues të trurit të lidhur me përgjigjen ndaj stresit. Me fjalë të tjera, nivelet e ulëta të magnezit në tru do të thotë se nivelet e serotoninës gjithashtu ulen, gjë që mund të shpjegojë ndryshimet e humorit. Si përmbledhje, magnezi ka vetinë të qetësojë sistemin nervor dhe muskulor.

Dhimbje koke dhe migrenë

Migrena është një formë dhimbje koke që çrregullon ndjeshëm cilësinë e jetës së të sëmurit dhe karakterizohet nga dhimbje të forta, ndjeshmëri ndaj dritës dhe zhurmës, madje edhe të përzier dhe të vjella. Një numër i madh i provave kërkimore kanë treguar se magnezi, qoftë i dhënë nga goja ose intravenoz, mund të jetë një opsion efektiv dhe me kosto efektive për menaxhimin e migrenës.

Çrregullime të ritmit të zemrës

Magnezi është një mineral dhe elektrolit që trupi ka nevojë për të mbajtur normalisht impulset nervore dhe elektrike në zemër. Çdo bradikardi ose takikardi ose "fluttering" janë shenja, ndër të tjera, të mungesës së mundshme të magnezit.

Magnezi është i rëndësishëm për funksionimin e qindra enzimave të përfshira në sintezën e proteinave dhe ndikon në metabolizmin e kaliumit, kalciumit dhe vitaminës D. Së bashku me kaliumin dhe natriumin, ai vepron si elektrolit dhe kontribuon në rregullimin e presionit të gjakut Rekomandohen 420 mg/ditë për meshkujt dhe 320 mg/ditë për femrat.

Burimet më të mira të magnezit janë perimet me gjethe jeshile si spinaqi, frutat si spinaqi, drithërat si orizi kaf, por edhe peshqit si skumbri dhe çokollata e zezë.

Megjithatë, nëse vuani nga dy ose më shumë nga simptomat e mësipërme, atëherë është e rëndësishme që fillimisht të konsultoheni me mjekun tuaj dhe në vitin e dytë, nëse konstatohet se, ndër të tjera, ka mungesë magnezi, kjo duhet të mbulohen sipas udhëzimeve të specialistit.

Sondazh

Poll

Lexo gjithashtu

Hapësire reklamuese